Koliko najjeftiniji hleb košta proizvođače, ima li ga dovoljno?

Postavljeno: 22.11.2021

Najveći proizvođač hleba u Rasinskom okrugu „Branko Perišić“ posluje u skladu sa nedavno donetom Uredbom o maksimalnoj ceni hleba od brašna T-500. Proizvodni kapaciteti ove fabrike zadovoljavaju postavljene norme, pa se dnevno proizvede i do sedam hiljada vekni tog hleba.

Pomenuta Uredba odnosi se na period od šest meseci sa mogućnošću produženja, a njome se maskimalna cena hleba “Sava” ograničava na 46 dinara, dok su proizvođači hleba od ove vrste brašna obavezni da proizvedu i u promet stave najmanje 30 posto dnevne proizvodnje svih vrsta hleba.

-Cena brašna je 41,50 bez PDV-a. Kada na to dodamo  10 odsto PDV-a govorimo o iznosu od 45,65 dinara za nabavku brašna. Država je Uredbeno obećala brašno od 30 do 31 dinar, nama se za sada ne isplati cena hleba koja je zagarantovana. Cena hleba se ne formira samo na osnovu brašna, tu ulazi kvasac, ulje, struju, a cena tih elemenata je takođe porasla – objašnjava Jasmina Radičević, generalna direktorka ogranka “Agrofinansa”, firme koja je zakupac preduzeća “Branko Perišić” u Kruševcu.

Uzmemo li u obzir ostale osnovne životne namirnice poput mleka, ulja, šećera, čija cena i dalje raste onda ne čudi rekacija proizvođača hleba, koji još uvek ne znaju kada će biti doneta Uredba kojom država dotira brašno za hleba „Sava“, čija je cena limitirana na maksimalnih 46 dinara.

-Ovakve uredbe uglavnom pogađaju velike proizvođače. Dok, sa druge strane, postoje indicije da mali pekarski proizvođači i dalje prodaju hleb po ceni od 60 dinara – ukazuje ona.

U brojnim pekarama u našem gradu, već oko devet časova ujutru, nema pomenute vrste hleba. On se ili najbrže rasproda ili pekari naprave male količine…

S.M.

 

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top