+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Kad jedna kugla ruši i čunjeve i barijere

Kad jedna kugla ruši i čunjeve i barijere

Da li postoji sport u kome se potpuno jednako takmiče osobe sa i bez invaliditeta? Postoji, kažu u Centru za samostalni život OSI u Trsteniku i zove se “viseće kuglanje”. Za naše prilike, “pionirska” disciplina, godinama je bila razvijena u Vojvodini, a u naše krajeve došla je zahvaljujući Anđelini Trifić, koordinatorki Centra OSI.

To ne samo da “liči” na kuglanje, već i jeste kuglanje, a jedina razlika u odnosu na “klasičan” sport je sama kugla, koja u ovom slučaju visi okačena o gredu – predočava za “Kruševacgrad” Anđelina Trifić. – Upravo taj slobodan položaj kugle omogućava svim ljudima da bez ikakvih prepreka koriste kuglu i da gađaju čunjeve, jer ne moraju da “nose” rekvizit. Samo ga pridržavaju.

“Viseće kuglanje” omogućava i osobama u invalidskim kolicima da se takmiče.

– Pre 10-ak godina sam se susrela sa ovim sportom na jednom seminaru, kod Udruženja “Sunce” iz Novog Sada i tražeći sport koji bi sve mogao da ujedini, setila sam se njega i rešila da probamo da kroz projekat “Pokreni se” organizujemo i takmičenje – priča nam Anđelina.

– Epidemija korona virusa sprečila je našu ideju da ugostimo učesnike iz cele zemlje, ali smo za početak, napravili važan korak. Takmičili su se članovi udruženja i počeli smo da promovišemo nov sport.

I do sportskih rekvizita nije se došlo jednostavno. Tragajući za specifičnim keglama i loptom, pretraživali su onlajn ponudu i opremu našli jedino u Hrvatskoj. Bila je skupa, pa su rešili da je sami naprave!

Mladi preuzetnik iz Trstenika, Jovan Živković je na osnovu fotografija konstruisao celu viseću kuglanu-drvenu konstrukciju sa rekvizitima.
Iako je bilo sumnji, sport je “osvojio” korisnike Centra OSI. Dragana Knićanin odnela je pobedu i to takmičući se u invalidskim kolicima.

– Nisam bila sigurna koliko ću uspeti, ali sam rešila da probam i pobedila – oduševljena je Dragana.

Oko 10-ak takmičara učestvovalo je na test-nadmetanju, za koje se članovi Centra OSI nadaju da će od naredne manifestacije “Dani na Moravi” postati tradicionalno. Više donatora, pored Ministarstva rada i opštine Trstenik, odazvalo se da podrži ideju “visećeg kuglanja”, a među njima i kafe “Raj” u Ljubostinji, gde je održano takmičenje.

U Trsteniku će nešto ranije, možda, biti održana i demonstracija “viseće kuglane” koju mogu da “probaju” sva lica bez ikakvih ograničenja. Celu konstrukcija, osim grede sa kuglom predstavlja i podloga dimenzija 60 X 60 cm, sa ukupno 9 čunjeva koji se ne obaraju u prvom naletu kugle, već u njenom “povratku”.

Mural visok tri metra

Centar OSI postoji već tri godine. Do sada su organizovali više aktivnosti, a redovno učestvuju u sportskim, umetničkim i kulturnim programima. Nedavno su uz podršku mr Andreja Čikala oslikali mural visok tri metra na fasadi zgrade u centru Trstenika.

I.R.

Da li postoji sport u kome se potpuno jednako takmiče osobe sa i bez invaliditeta? Postoji, kažu u Centru za samostalni život OSI u Trsteniku i zove se “viseće kuglanje”. Za naše prilike, “pionirska” disciplina, godinama je bila razvijena u Vojvodini, a u naše krajeve došla je zahvaljujući Anđelini Trifić, koordinatorki Centra OSI. - To ne samo da “liči” na kuglanje, već i jeste kuglanje, a jedina razlika u odnosu na “klasičan” sport je sama kugla, koja u ovom slučaju visi okačena o gredu - predočava za “Kruševacgrad” Anđelina Trifić. - Upravo taj slobodan položaj kugle omogućava svim ljudima da…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !

Komentari

Vaš email neće biti vidljiv javno.

x

Proveri i

Napredak pred gostovanje Bačkoj: Nemamo šta da izgubimo

U 8. kolu Super lige Srbije, Napredak gostuje OFK Bačkoj u subotu u 16:00 časova. Sa samo jednom pobedom u ...

Sa suđenja za napad na Borka Stefanovića – iznesene završne reči, presuda u ponedeljak

Više javno tužilaštvo u Kruševcu zatražilo je danas 4,5 godine jedinstvene kazne zatvora za Miloša Šaponjića-Šapu(39), a po 3,5 godine ...

Muškarac uhapšen, cigarete zaplenjene

Aleksandrovačka policija je zaplenili 9.750 paklica cigareta i uhapsila I. K. (37) iz Novog Pazara, zbog postojanja osnova sumnje da ...

Nova akcija Kola srpskih sestara

Kruševačko Kolo srpskih sestara je u saradnji sa članicama Kola iz Aleksandrovca i Leskovca, organizovalo humanitarnu pomoć za socijalno ugrožene ...

GO SRS: „Nastavljamo političku borbu iako nemamo predstavnike u lokalnom parlamentu“

Srpska radikalna stranka će, nez obbzira što na parlamentarnim izborima nije osvojila nijedan odbornički mandat u lokalnom parlamentu, nastaviti svoju ...