+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Kad jedna kugla ruši i čunjeve i barijere

Kad jedna kugla ruši i čunjeve i barijere

Da li postoji sport u kome se potpuno jednako takmiče osobe sa i bez invaliditeta? Postoji, kažu u Centru za samostalni život OSI u Trsteniku i zove se “viseće kuglanje”. Za naše prilike, “pionirska” disciplina, godinama je bila razvijena u Vojvodini, a u naše krajeve došla je zahvaljujući Anđelini Trifić, koordinatorki Centra OSI.

To ne samo da “liči” na kuglanje, već i jeste kuglanje, a jedina razlika u odnosu na “klasičan” sport je sama kugla, koja u ovom slučaju visi okačena o gredu – predočava za “Kruševacgrad” Anđelina Trifić. – Upravo taj slobodan položaj kugle omogućava svim ljudima da bez ikakvih prepreka koriste kuglu i da gađaju čunjeve, jer ne moraju da “nose” rekvizit. Samo ga pridržavaju.

“Viseće kuglanje” omogućava i osobama u invalidskim kolicima da se takmiče.

– Pre 10-ak godina sam se susrela sa ovim sportom na jednom seminaru, kod Udruženja “Sunce” iz Novog Sada i tražeći sport koji bi sve mogao da ujedini, setila sam se njega i rešila da probamo da kroz projekat “Pokreni se” organizujemo i takmičenje – priča nam Anđelina.

– Epidemija korona virusa sprečila je našu ideju da ugostimo učesnike iz cele zemlje, ali smo za početak, napravili važan korak. Takmičili su se članovi udruženja i počeli smo da promovišemo nov sport.

I do sportskih rekvizita nije se došlo jednostavno. Tragajući za specifičnim keglama i loptom, pretraživali su onlajn ponudu i opremu našli jedino u Hrvatskoj. Bila je skupa, pa su rešili da je sami naprave!

Mladi preuzetnik iz Trstenika, Jovan Živković je na osnovu fotografija konstruisao celu viseću kuglanu-drvenu konstrukciju sa rekvizitima.
Iako je bilo sumnji, sport je “osvojio” korisnike Centra OSI. Dragana Knićanin odnela je pobedu i to takmičući se u invalidskim kolicima.

– Nisam bila sigurna koliko ću uspeti, ali sam rešila da probam i pobedila – oduševljena je Dragana.

Oko 10-ak takmičara učestvovalo je na test-nadmetanju, za koje se članovi Centra OSI nadaju da će od naredne manifestacije “Dani na Moravi” postati tradicionalno. Više donatora, pored Ministarstva rada i opštine Trstenik, odazvalo se da podrži ideju “visećeg kuglanja”, a među njima i kafe “Raj” u Ljubostinji, gde je održano takmičenje.

U Trsteniku će nešto ranije, možda, biti održana i demonstracija “viseće kuglane” koju mogu da “probaju” sva lica bez ikakvih ograničenja. Celu konstrukcija, osim grede sa kuglom predstavlja i podloga dimenzija 60 X 60 cm, sa ukupno 9 čunjeva koji se ne obaraju u prvom naletu kugle, već u njenom “povratku”.

Mural visok tri metra

Centar OSI postoji već tri godine. Do sada su organizovali više aktivnosti, a redovno učestvuju u sportskim, umetničkim i kulturnim programima. Nedavno su uz podršku mr Andreja Čikala oslikali mural visok tri metra na fasadi zgrade u centru Trstenika.

I.R.

Da li postoji sport u kome se potpuno jednako takmiče osobe sa i bez invaliditeta? Postoji, kažu u Centru za samostalni život OSI u Trsteniku i zove se “viseće kuglanje”. Za naše prilike, “pionirska” disciplina, godinama je bila razvijena u Vojvodini, a u naše krajeve došla je zahvaljujući Anđelini Trifić, koordinatorki Centra OSI. - To ne samo da “liči” na kuglanje, već i jeste kuglanje, a jedina razlika u odnosu na “klasičan” sport je sama kugla, koja u ovom slučaju visi okačena o gredu - predočava za “Kruševacgrad” Anđelina Trifić. - Upravo taj slobodan položaj kugle omogućava svim ljudima da…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Radnici na internetu protestom do pregovora sa Vladom

Tokom današnjeg protesta, drugog za nešto više od dve nedelje, frilensera i radnika na internetu, stigao je poziv iz Vlade ...

Od ponedeljka u škole, u ovoj nedelji obolelo stotinak đaka i pedesetak profesora u Okrugu

Tokom pet dana ove nedelje, koja prethodi povratku đaka u škole, u Rasinskom okrugu je korona potvrđena kod stotinak đaka, ...

Počela vakcinacija najstarijih Kruševljana koji su se prijavili putem eUprave

Vakcinacija prvih 20 Kruševljana starijih od 75 godina, koji su se prijavili putem portala eUprava za imunizaciju, startovala je danas ...

Radnici na internetu i frilenseri iz Kruševca, uz kolege iz Srbije, na protestu traže svoja prava

Na protest frilensera i radnika na internetu, koji se održava u 15 časova ispred Skupštine Srbije krenuli su Kruševljani i ...

Košarkaši Napredak Juniora večeras dočekuju Fer plej

Košarkaši kruševačkog Napredak Juniora, večeras u nastavku Druge muške lige, grupa jug, dočekuju KK Fer Plej. Prekid u šampionatu zbog ...