Kad jedna kugla ruši i čunjeve i barijere

Postavljeno: 13.09.2020

Da li postoji sport u kome se potpuno jednako takmiče osobe sa i bez invaliditeta? Postoji, kažu u Centru za samostalni život OSI u Trsteniku i zove se “viseće kuglanje”. Za naše prilike, “pionirska” disciplina, godinama je bila razvijena u Vojvodini, a u naše krajeve došla je zahvaljujući Anđelini Trifić, koordinatorki Centra OSI.

To ne samo da “liči” na kuglanje, već i jeste kuglanje, a jedina razlika u odnosu na “klasičan” sport je sama kugla, koja u ovom slučaju visi okačena o gredu – predočava za “Kruševacgrad” Anđelina Trifić. – Upravo taj slobodan položaj kugle omogućava svim ljudima da bez ikakvih prepreka koriste kuglu i da gađaju čunjeve, jer ne moraju da “nose” rekvizit. Samo ga pridržavaju.

“Viseće kuglanje” omogućava i osobama u invalidskim kolicima da se takmiče.

– Pre 10-ak godina sam se susrela sa ovim sportom na jednom seminaru, kod Udruženja “Sunce” iz Novog Sada i tražeći sport koji bi sve mogao da ujedini, setila sam se njega i rešila da probamo da kroz projekat “Pokreni se” organizujemo i takmičenje – priča nam Anđelina.

– Epidemija korona virusa sprečila je našu ideju da ugostimo učesnike iz cele zemlje, ali smo za početak, napravili važan korak. Takmičili su se članovi udruženja i počeli smo da promovišemo nov sport.

I do sportskih rekvizita nije se došlo jednostavno. Tragajući za specifičnim keglama i loptom, pretraživali su onlajn ponudu i opremu našli jedino u Hrvatskoj. Bila je skupa, pa su rešili da je sami naprave!

Mladi preuzetnik iz Trstenika, Jovan Živković je na osnovu fotografija konstruisao celu viseću kuglanu-drvenu konstrukciju sa rekvizitima.
Iako je bilo sumnji, sport je “osvojio” korisnike Centra OSI. Dragana Knićanin odnela je pobedu i to takmičući se u invalidskim kolicima.

– Nisam bila sigurna koliko ću uspeti, ali sam rešila da probam i pobedila – oduševljena je Dragana.

Oko 10-ak takmičara učestvovalo je na test-nadmetanju, za koje se članovi Centra OSI nadaju da će od naredne manifestacije “Dani na Moravi” postati tradicionalno. Više donatora, pored Ministarstva rada i opštine Trstenik, odazvalo se da podrži ideju “visećeg kuglanja”, a među njima i kafe “Raj” u Ljubostinji, gde je održano takmičenje.

U Trsteniku će nešto ranije, možda, biti održana i demonstracija “viseće kuglane” koju mogu da “probaju” sva lica bez ikakvih ograničenja. Celu konstrukcija, osim grede sa kuglom predstavlja i podloga dimenzija 60 X 60 cm, sa ukupno 9 čunjeva koji se ne obaraju u prvom naletu kugle, već u njenom “povratku”.

Mural visok tri metra

Centar OSI postoji već tri godine. Do sada su organizovali više aktivnosti, a redovno učestvuju u sportskim, umetničkim i kulturnim programima. Nedavno su uz podršku mr Andreja Čikala oslikali mural visok tri metra na fasadi zgrade u centru Trstenika.

I.R.

Tekst je deo projekta “Upoznajmo sugrađane – ljudskim pričama protiv predrasuda” koji je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Ostale vesti

back-to-top