Jovica Aćin i stilistika u centru pažnje književnih susreta u Trsteniku

Postavljeno: 21.11.2022

Ovogodišnji 39. Književni susreti “Savremena srpska proza” održani su u Trsteniku, u organizaciji  Narodne biblioteke „Jefimija“, a pod pokroviteljstvom Opštine Trstenik i Ministarstva kulture. Bili su posvećeni književnom portretu Jovice Aćina, srpskog pripovedača, esejiste i prevodioca, autora više od 30 knjiga i dobitnika brojnih književnih nagrada. O njegovom stvaralaštvu govorili su dr Gojko Tešić, dr Aleksandra Mančić i dr Mihajlo Pantić, dok je autor pročitao nekoliko fragmenata iz svoje proze, u vidu saveta mladima koji žele da se bave pisanjem.

Susrete je otvorio i program vodio Veroljub Vukašinović, direktor Biblioteke. U pažljivoj publici, koja je do poslednjeg mesta ispunila salu, bilo je najviše učenika trsteničke Gimnazije „Vuk Karadžić“, koji će dugo pamtiti ovo sjajno književno veče. Poseban utisak je ostavila učenica te škole Tijana Matić, koja je bravurozno interpretirala Aćinovu priču „Drvo“, kao i glumac Momčilo Radosavljević, koji je pročitao dve priče ovog pisca.

Drugog dana, održan je Okrugli sto o temi „Stilistika savremene srpske proze“. Skupu je predsedavao prof. dr Miloš Kovačević, dok su u radu učestvovali lingvisti dr Mihailo Šćepanović, dr Aleksandar Milanović, dr Sonja Milovanović, dr Ilijana Čutura i student na master studijama književnosti Konstantin Ađanin. Razmatrano je naučno delo lingviste Dušana Jovića, rodom iz Stubla kod Kraljeva, koji se bavio lingvostilističkim analizama savremenih pisaca (V. Stevanovića, Vaska Pope, Andrića, Nastasijevića, Ćosića . . .) i koji je napisao poznatu studiju “Trstenički govor”.

Zaključak ovog veoma uspelog naučnog skupa je da stilistika kao tema nije dovoljno proučena u kontekstu savremene književnosti i da je “Savremena srpska proza” u Trsteniku jedna od retkih književnih manifestacija koja uključuje i lingviste u svoj rad. Organizatori su od učesnika i publike dobili pohvale za odlično izdanje ovogodišnjih književnih susreta, koji su obeleženi i objavljivanjem 34. broja zbornika „Savremena srpska proza“, posvećenog dramskom piscu akademiku Dušanu Kovačeviću i književnom kritičaru Ljubiši Jeremiću.

Ovaj značajan književni događaj još jednom je potvrdio mišljenje da u vreme njegovog održavanja Trstenik postaje svojevrsna prestonica savremene srpske proze, a da su zbornici radova sa ovih susreta jedinstvena enciklopedija srpske književnosti.

Tekst i foto: Ž. Milenković

 

 

Ostale vesti

back-to-top