+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Ivan Karić: Očekujemo da  2018. bude  godina ekoloških rezultata

Ivan Karić: Očekujemo da  2018. bude  godina ekoloških rezultata

Državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine, Ivan Karić,  kazao je danas u Kruševcu da se u tom ministarstvu nadaju  da Poglavlje 27 bude otvoreno u maju ili junu naredne godine, što je, između ostalog, i  preduslov da se  kroz predpristupne fondove EU pomogne lokalnim zajednicama u rešavanju njihovih ekoloških problema

Karić je novinarima kazao da da je saradnja sa lokalnim samoupravama jedan od prioritetnih zadataka tog ministarstva, od njegovog osnivanja.

– Smatramo da ekološki problemi najviše pogađaju lokalne zajednice, pa nam je i saradnja sa lokalnim zajednicama  značajna, kako bismo rešili neke od gorućih ekoloških problema u svakom gradu, bilo da je to upravljanje otpadom, prečišćavanje otpadnih voda ili pijaća voda – rekao je on, dodajući da je u Beogradu pre dva meseca održan sastanak sa predstavnicima lokalnih samopurava, te da će u narednom periodu  biti i definisano  koji su to gorući problemi u lokalnim zajednicama na čijem će se rešavanju raditi.

Prema njegovim rečima, ekološki problemi , iako ih je mnogo, dugo nisu bili na listi prioriteta, nisu se rešavali, pa je i osnivanje ovog ministarstva praktično jedinstvena prilika da se to promeni.

– Danas sam posetio Trstenik i Kruševac, razgovarali smo o ekološkim problemima i nadam se da će da ćemo sa predstavnicima lokalne samouprave već u januaru dogovoriti novu posetu, da rangiramo probleme, a onda  i da  započnemo sa njihovim rešavanjem – rekao je Karić.

Kao najveće ekološke  probleme  u lokalnim zajednicama naveo je nesanitarne deponije, neadekvatno upravljanje otpadom, otpadne vode, nepokrivenost kanalizacionom mrežom, te problem sa kvalitetom vazduha.

– Još uvek se koriste neadekvatna, najčešće fosilna goriva,  pa će i jedan od posebnih izazova biti  energetska tranzicija i promena sistema fosilnih goriva na obnovljive izvore. Kruševac je u blizini velikih resursa koji su obnovljivi, što  uz pametnu ekološku politiku  možemo da rešimo kazao je on.

Govoreći o postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda, Karić je rekao da u ovom trenutku ne postoji precizan plan kada su u pitanju ta postrojenja.

 Kruševac je jedan od desetak gradova i opština u Srbiji koji imaju ili su pri kraju realizacije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Ono što ministarsvo zna je da nas u narednih 15 do 20 godina, pre svega kad započnu pregovori sa Evropskom unijom, očekuju najteže direktive i njihovo ispunjavanje. To je za nas veliki izazov i dobro je da gradovi poput Kruševca budu ekološka inspiracija za ostale,  da i drugi počnu na taj način počnu da rešavaju deo svojih ekoloških problema – poručio je državni sekretar.

Prema njegovim rečima, novom sistematizacijom u Ministarstvu predviđen je i veći broj ekoloških inspektora gde će Kruševac zauzeti  značajno mesto, pre svega kad su u pitanju inspektori za zaštitu životne sredine, ali i inspektori koji se bave prirodom i zaštitom prirode.

Govoreći o ulozi ministarstva kada je u pitanju podizanje svesti građana o značaju ekologije, Karić je rekao da je u tom smislu pomoć medija i nevladinog sektora dragocena.

– Tu smo na zajedničkom zadatku, uloga medija, ekoloških udruženja i OCD je velika i ministarstvo tu sigurno ne može samo, jer nismo se sami ni izborili za njegovo osnivanje. Posebno je važna uloga medija koji u svojim lokalnim zajednicama usmeravaju pažnju na rešavanje lokalnih problema. Zajednička je odgovornost da radimo na podizanju ekološke svesti, a obaveza medija je da nas stalno opominju i da on nas traže konkretne rezultate. Čini mi se da će 2018. godina biti godina ekoloških rezultata ocenio je državni sekretar.

Prilikom današnje posete državnog sekretara, u organizaciji Udruženja „Kruševački ekološki centar“,  organizovana je i prezentacija projekta  „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“,  koji Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija (UNDP), sprovode uz podršku Globanog fonda za životnu sredinu (GRF).

Pored predstavnika  Ministarstva i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji, skupu su prisustvovali i predstavnici gradskih uprava Kruševca i Čačka, opština Brus i Varvarin, JKP Nacionalni park „Kopaonik“, JP „Srbijašume“, kruševačkog Zavoda za javno zdravlje, javnih komunalnih preduzeća, studenti i učenici kruševačkih srednjih škola.

Državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine, Ivan Karić,  kazao je danas u Kruševcu da se u tom ministarstvu nadaju  da Poglavlje 27 bude otvoreno u maju ili junu naredne godine, što je, između ostalog, i  preduslov da se  kroz predpristupne fondove EU pomogne lokalnim zajednicama u rešavanju njihovih ekoloških problema Karić je novinarima kazao da da je saradnja sa lokalnim samoupravama jedan od prioritetnih zadataka tog ministarstva, od njegovog osnivanja. - Smatramo da ekološki problemi najviše pogađaju lokalne zajednice, pa nam je i saradnja sa lokalnim zajednicama  značajna, kako bismo rešili neke od gorućih ekoloških problema u svakom gradu, bilo…

Review Overview

Rejting korisnika 0.65 ( 1 glasova)
x

Proveri i

Danas je sv. Jovan

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista ...

Prvi do Bogojavljenskog krsta: Lazar Krstić i Nemanja Antonović

Tradicionalno viteško nadmetanje u plivanju za Časni Bogojavljenski krst održano je na Zapadnoj Moravi u Beloj Vodi i na Rasini ...

Sutra završnica Kruševačke Lige šampiona u malom fudbalu

Sportski savez grada Kruševca je i ove godine organizovao „  Kruševačku ligu šampiona  2017/2018“    u malom fudbalu koja je startovala ...

Miroljub Milanović Cara – dobitnik Svetosavske nagrade za 2018. godinu

Uglednu Svetosavsku nagradu koju tradicionalno dodeljuje Kulturni centar Kruševac uz pokroviteljstvo Grada Kruševca, odlukom Saveta, većinom glasova, dobio je Miroljub ...

Rasvetljeno pet kradja, uhapšena jedna, a protiv šest osoba podnete krivične prijave

Kruševačka policija je saopštila da je u odvojenim akcijama rasvetlila tri teške kradje i dve kradje i uhapsila jednog muškarca, ...