U petak dan otvorenih vrata za privrednike Rasinskog okruga

Postavljeno: 14.12.2017

Rasinski upravni okrug i Regionalna privredna komora Kruševac u petak, 15. decembra, organizuju „Dan otvorenih vrata“ – susret privrednika i preduzetnika koji rade na području Okruga sa predstavnicima republičkih institucija i inspekcijskih službi.  Biće to, kako je rečeno na konferenciji za novinare, prilika za privrednike da postavljaju pitanja i dobiju informacije, savete i preporuke u različitim oblastima poslovanja

Dan otvorenih vrata za privrednike i preduzetnike u Rasinskom okrugu je pilot projekat koji je inicirala Regionalna privredna komora Kruševac u saradnji sa Rasinskim upravnim okrugom, a privrednicima će tog dana od 12 do 15 časova, osim koordinatora Komore,  na raspolaganju biti i zaposleni u Poreskoj upravi, Nacionalnoj službi zapošljavanja i iinspektori svih republičkih inspekcijskih službi.  Na ulazu u svaku od ovih institucija biće istaknut raspored kancelarija i službenika koji će davati savete privrednicima.

-Ideja je da privrednici i preduzetnici dobiju priliku da sve republičke institucije u Rasinskom okrugu  pitaju sve što im nije jasno, da razreše svoje dileme, da se trude da ne čine namerne i svesne greške – objasnio je Branko Vesić, načelnik Okruga, dodajući da će tog dana inspektori  svih 12 republičkih inspekcijskih službi koje rade u okviru Rasinskog upravnog okruga, umesto na terenu, biti u svojim kancelarijama, spremni za razgovor sa privrednicima.

-Po novom Zakonu o inspekcijskom nadzoru, za razliku od ranije represivne uloge,  inspektori imaju pre svega obavezu da edukuju, da stručnim mišljenjima posavetuju, otklone nedoumice i nedorečenosti, tako da privrednim subjektima bude lakše da primene nove stvari. Naše inspekcijske službe se sada tako i ponašaju. Međutim, utisak je da svi privredni subjekti nisu svesni te činjenice i zato smo im otvorili vrata da pitaju slobodno, bez ograničenja  – rekao je Vesić.

On je, uz ocenu da Vlada Srbije intenzivno radi na na popravljanju poslovnog ambijenta, te da o tome govori i njen napredak na Duing biznis listi Svetske banke sa 47-mog na 43. mesto, rekao i republičke institucije koje rade na području Okruga, moraju da prate te rezultate i da se ponašaju tako da poslovni ambijent bude što bolji za naše privrednike.

Predrag Vukićević, predsednik Regionalne privredne komore Kruševac najavio je da će Komora dan otvorenih vrata realizovati kvartalno, a da će pokušati da u ovaj projekat uključi i druge institucije sa kojima sarađuje, poput sindikata, narodnih poslanika, te obrazovnog sistema u koji je aktivno uključena kroz realizaciju dualnog obrazovanja.

– U Kruševcu sa radom kreće i Poljoprivredni fakultet i već sada mogu da najavim da će sledeći  Dan otvorenih vrata, u prvom kvartalu naredne godine, biti namenjen upisu studenata na ovaj fakultet. To ćemo raditi u saradnji sa komorama u okruženju,  za učenike ne samo u Rasinskom okrugu već i okolnim okruzima – rekao je, između ostalog Vukićević. On je najavio i nove projekte o zelenoj energiji i brendiranju koje Komora planira u narednoj godini, i govorio o uspesima u ovoj.

-Komora u Kruševcu izdaje 12 javnih ovlašćenja za privredu i u septembru smo bili najbolja komora po ukupnom broju izdavanja javnih ovlašćenja na teritoriji komorskog sistema Srbije. To znači da je naša privreda izvozno orijentisana i da imamo razvijeno preduzetništvo – konstatovao je Vukićević i naglasio da će do kraja godine Rasinski okrug imati deset hiljada registrovanih privrednih subjekata.

Predrag Marković, direktor Nacionalne službe zapošljavanja u Kruševcu rekao je da je Služba ideju otvorenih vrata oberučke prihvatila jer, i pored svakodnevnih kontakata i sa nezaposlenima, ali i sa poslodavcima, smatra da treba proširiti obim informacija i mogućnosti za dobijanje informacija, pojašnjenja zakonskih odredbi koje su za privredu od velikog značaja, a naročito informacija koje se tiču subvencija i finansijske podrške.

– Za narednu godinu planiraju se ozbiljna sredstva kroz razne programe koje će Ministarstvo privrede raditi. Očekujemo da će  i kroz Nacionalnu službu biti plasirana povećana sredstva  iz budžeta Srbije i kroz lokalne akcione planove lokalnih samouprava, a očekujemo i donacije iz EU i od strane drugih investitora. Daćemo mogućnost da privrednici dobiju informacije o svim ovim pitanjima, kao i o mogućnostima pronalaženja adekvatne radne snage koja počinje da biva problem na teritoriji cele Srbije – poručio je Marković.

Odgovarajući na pitanja novinara, načelnik Okruga, Branko Vesić, ocenio je da bi Dan otvorenih vrata mogao da bude dobar primer i za gradske službe, kao što su komunalna inspekcija i komunalna policija, da na isti način izađu u susret privrednicima. Rekao je da se razmišlja o tome da se za razgovore sa republičkim inspektorima izdvoje mesečni ili čak nedeljni termini, u cilju kvalitetnijeg preventivnog rada i edukacije i najavio da će Rasinski okrug, posle deset godina čekanja, konačno do kraja godine dobiti i vodnog inspektora.

Ostale vesti

back-to-top