Privrednici iz Rasinskog okruga na Sajmu tehnike

Postavljeno: 13.05.2023

Privrednici Rasinskog okruga tradicionalno predstavljaju svoje poslovanje na Medjunarodonom sajmu tehnike u Beogradu koji se ove godine održava od 16. do 19. maja na Beogradskom sajmu pod sloganom “ RESTART”

– U organizaciji Privredne komore Srbije Udruženja za metalsku I elektro industriju i Regionalne Privredne komore Kruševac na štandu PKS iz Rasinskog okruga predstaviće se sledeće komanije u Hali 3 Beogradskog sajma : PPT Petoletka Trstenik, Armature Aleksandrovac, Zaptivni elementi Trstenik, Mašinotehnik i Troleks Inženjering Trstenik i Sanvi Trstenik.

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća je najstarija tehničko-tehnološka izložbena manifestacija u ovom delu Evrope, specijalizovana za oblast proizvodnih tehnologija, kaže Aleksandrra Aleksić, koordinatorka za industriju RPK Kruševac.

Prvi put organizovan 1937. godine, svedok je istorije i zamajac razvoja. Iz njega su se razvili skoro svi veliki sajmovi. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća predstavlja važan faktor privrednog razvoja i ima značajan uticaj na budući razvoj industrije Srbije i regionalnu saradnju.

Prema rečima gospođe Aleksić, era digitalne integracije industrije je počela. Fabrike postaju digitalne, pametne, virtuelne, po meri čoveka i u harmoniji sa životnim okruženjem.

Kolaborativni roboti osvajaju proizvodne pogone i timski rade sa čovekom. Virtuelna realnost i industrijski internet brišu prostorne granice. Veštačka inteligencija i internet stvari transformišu tradicionalne poslovne modele i čine industrijsku proizvodnju zelenijom.

– U središtu svega je i dalje ČOVEK, njegova kreativnost i mašta povezani sa novim tehnologijama. Sve što je do skora bila samo vizija, danas je realnost i svoju primenu pronalazi u pametnim fabrikama budućnosti. Poseban deo Sajma tehnike biće posvećen i industrijskoj ekologiji na principu efikasne i racionalne upotrebe resursa i cirkuarne ekonomije, ističe naša sagovornica.

Beogradski sajam tehnike je zbog toga i dalje važno mesto poslovnih susreta, razmene poslovnih ideja i iskustava i promocije inovacija i novih tehnologija. Koncepcijski akcenat Sajma je na inovacijama i novim tehnologijama, na “fabrikama budućnosti” i industrijskoj automatizaciji, elektroenergetici i energetskoj infrastrukturi.

Ž. Milenković

Ostale vesti

back-to-top