Privreda u Rasinskom okrugu beleži stalni rast

Postavljeno: 22.03.2023

Članovi Parlamenta privrednika Rasinskog upravnog okruga na 5. Sednici pozitivno su ocenili rad Komore u prethodnoj godini i istakli njenu veliku posvećenost rešavanju problema privrednih subjekata.

– Na osnovu pokazatelja PKS i Zavoda za statitiku Srbije, privreda Rasinskog okruga je stabilna. U protekloj godini zabeležn je rast industrijske proizvodnje za 3,2 posto u odnosu na 2021, a spoljnotrgovinska razmena je povećana za 23,3 odsto. Pored povećanja izvoza i uvoza, realizovane su i brojne investicije domaćih i stranih kompanija, koje imaju velike planove i za ovu godinu. Povećan je i broj novouposlenih radnika u Rasinskom okrugu, a za ovu godinu predviđen je rast privrede u svim oblastima – istakla je Maja Marković, direktorka PKS RPK Kruševac.

U ime Sektora za investiciona ulaganja Ministarstva privrede Lucija Dujović je naglasila:

– Ministarstvo privrede će uvoj godini finasirati šest programa, a akcenat je na proizvodnom sektoru. Uslovi za dobijanje finansijske podrške od oko 25 posto od iznosa uloga preduzeća su ublaženi, podsticaji su veći, a u povoljnijem položaju biće privrednici u manje razvijenim područjima. Biće podržana proizvodnja u prehrambenoj industriji, hotelski smeštaj, automatizacija u proizvodnji, inovacije i automatizacija u hemijskoj, farmaceutskoj, elektro i optičkoj industriji. Privredi će biti obezbeđeno oslobađanje od carina i drugih dažbina za novu opremu, a prijave će ići preko Razvojne agencije Srbije.

Ankica Momčilović iz Sektora za MSP Ministarstva privrede je govorila o programima podrške privrede u ovoj godini:

– Ministarstvo privrede će podržati mala i mikro preduzeća za nabavku opreme, uz učeešće EU i oslobađanje od plaćanja PDV i carine za uvoz. Sledi podrška za nabavku nove opreme, transportnih i manipulativnih sredstava, alata i mašina, kao i za informatičku opremu, softver, programiranje i druge namene.Posebni programi su namenjeni za početnike u preduzetništvu i za žensko preduzetništvo.

U ime Fonda za razvoj Srbije govorila je Radmila Plećaš:

– Fond za razvoj Srbije u ovoj godini će davati start ap kredite, kredite za mlade preduzetnike do 35 godina starosti, za žensko preduzetništvoi za mala, mikro i srednja preduzeća, za preduzetnike i za velike kompanije. Do 20 posto biće besplatna sredstva za ukupnu visinu kredita, a uslov za firme i preduzetnike je stabilno poslovanje, uz hipoteke, bankarske garancije i valutnu klauzulu.

O planovima Agencije za osiguranje i finasiranje izvoza govorio je Nikola Tegeltija, koji je istakao da se ova institucija bavi finansiranjem izvoza i davanjem garancija izvoznicima, kao i obezbeđenjem naplate potraživanja iz izvoza.

Ž. Milenković

Ostale vesti

back-to-top