Istražujemo poreklo imena sela: Vukovi iz Vučaka

Postavljeno: 06.11.2022

Vučak, čiji je naziv zoogeografskog porekla, prema predanju je bio stanište vukova, a u ataru i danas postoji deo koje nosi ime „Vučje jame”. Selo je udaljeno šest kilometara od Kruševca, a legende o njemu zapisali su Zdravko Kostić i Milutin R. Jugović.

U doba kneza Lazara, okolina Kruševca je bila izuzetno šumovita. Zime su bile toliko jake i hladne, da su izazvale silazak vukova sa Jastrepca, koji su u čoporima dolazili na teritoriju današnjeg Vučaka. Dugo su se na tom mestu, navodi Kostić, nalazile vučje jame po kojima se deo sela i danas tako naziva. Ove krvoločne životinje pravile su velike štete, ubijajući čitava stada, a neretko je bilo i ljudskih žrtava.

Jugović nam donosi nešto drugačiju legendu. Nakon poraza na Kosovu, u blizini današnjeg sela, odigrala se bitka u kojoj je učestvovala vojska Vuka Brankovića. Odstupajući od Kosova, Vuk je sa svojom vojskom prošao kroz selo, a narod je, ukazujući na plašljivca koji je pobegao iz boja, selo nazvao Vučak. Zato se i danas, kada neko želi da omalovaži nečiju snagu i junaštvo, u tom kraju kaže „Kakav vuk, nije ni vučak”.

Inače, Vučak je ratarsko i voćarsko seosko naselje razbijenog tipa. Prema podacima Geografske enciklopedije, prostire se na visinskom pojasu od 180 do 260m. Površina atara iznosi 492ha, a 2011. godine brojalo je 308 stanovnika.

J.Aksentijević

Ostale vesti

back-to-top