Istražujemo poreklo imena sela: Dvorane – idealno mesto za …

Postavljeno: 06.08.2022

Na dolinskim stranama Bistrice nalazi se selo Dvorane, u kome su se, prema predanju, nalazila carska imanja predviđena za odmor. Legende o njemu zapisali su Zdravko Kostić i Milutin R. Jugović.

Kako se veruje, Dvorane je bilo jedno od omiljenih letnjih izletišta kneza Lazara i njegovih dvorskih starešina. Stoletna hrastova stabla, prostrane zelene poljane sa hladnom izvorskom vodom i jasnim pogledom na dvor i prestonicu, bili su glavni razlozi za knežev boravak na ovom mestu. Sa željom da tu što češće provodi vreme, a da pritom ne razmišlja o vremenskim nepogodama, Lazar je podigao letnji dvor. Smatra se da je naselje dobilo današnji naziv upravo po toj građevini.

Jugović nam donosi informaciju da je prvi stanovnik, u prvoj polovini 19. veka, bio Milosav Kovandžić, koji je došao iz Crne Gore. Bavio se pčelarstvom, te se pričalo da je zbog kovanluka (pčelanika) dobio porodično ime Kovandžić.

Inače, Dvorane je ratarsko seosko naselje razbijenog tipa, udaljeno 13 kilometara od Kruševca. Površina atara iznosi 816 ha, a podaci iz 2011. godine pokazuju da je naselje brojalo 523 stanovnika.

J. Aksentijević

Ostale vesti

back-to-top