Istražujemo poreklo imena sela: Velika poljana u Poljacima

Postavljeno: 18.03.2023

Prema predanju, kruševačko selo Poljaci naziv je dobilo po poljanama koje su u vreme kneza Lazara služile za ispašu velikih stada ovaca i na kojima su kasnije podignute kuće za stanovanje. Zdravko Kostić i Milutin R. Jugović sačuvali su stare priče od zaborava.

U Lazarevo vreme, ali i posle njega, na mestu današnjeg sela nalazila se velika poljana gde su čobani dovodili stoku, a najviše ovce, na ispašu. Na njoj su starešine dvora ostavljale svoje konje kada su odlazile u lov.

Kako bi zaštitili sebe i stoku od kiše, čobani su počeli da podižu kolibe, takozvane krovinjare ili košare, a ubrzo je počelo da se stvara i naselje. Veruje se da je po toj poljani za ispašu stoke selo dobilo ime Poljaci.

Prema Jugovićevim zapisima, smatra se da je selo nazvano po poljočuvarima, odnosno poljacima, koji su čuvali useve u poljima okolnih sela.

Smatra se da je prvi stanovnik sela bila baba Stalaćanka, koja je, bežeći sa mužem od Turaka i njihovog zuluma, prebegla iz Stalaća.

Inače, u pitanju je ratarsko seosko naselje razbijenog tipa, na dolinskim stranama Poljačkog potoka (Šibovice), udaljeno 16 kilometara od Kruševca. Pominje se 1890. godine, kada broji 50 kuća i 355 žitelja, a 1924. godine pod imenom „Poljace”. Površina atara iznosi 618ha, a 2011. godine brojalo je 399 stanovnika.

J. Aksentijević

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top