Istražujemo poreklo imena sela: Skrovište u Zebici

Postavljeno: 23.04.2023

Po predanju, naziv sela Zebica tumači se trojako. Ime se povezuje sa jednom vrstom jabuke, sa pticom koja živi u tom kraju, ali i sa određenom namenom koje je naselje dugo imalo. Priče o tome zabeležio je Zdravko Kostić

Zbog svog položaja, selo se nekada koristilo za svojevrsno sklonište od nevolja i nedaća. Tu su zbrinjavani ranjenici ili oboleli ratnici, a smatra se da su tu bila sklonjena deca iz dvora nakon odlaska vojske u Kosovski boj.

Kada je formirano naselje, meštani su nastavili da neguju dotadašnju namenu mesta, te su zbrinjavali ljude i „zebli” da ih ne pronađu. Veruje se da su ispiracija za nastanak imena bili strah i zebnja da se skriveni ne otkriju.

Selo je poznato po pticama zebicama, koje se naročito pojavljuju u zimskom periodu, a poznata je i priča da je selo nazvano po jabukama „zebinčankama”, koje su toliko otporne na vremenske prilike da mogu odoleti i najjačim mrazevima.

Inače, Zebica je stočarsko-ratarsko i voćarsko seosko naselje razbijenog tipa, na dolinskim stranama Srndaljskog potoka. Pominje se 1890. godine kada broji 24 kuće i 168 žitelja. Udaljeno je 23,5 kilometara od Kruševca. Površina atara iznosi 363ha, a 2011. godine brojalo je 179 stanovnika.

J. Aksentijević

Ostale vesti

back-to-top