Istražujemo poreklo imena sela: Krušince i kruške

Postavljeno: 09.04.2023

Veliko i Malo Krušince su prvobitno predstavljali jedno naselje koje se zvalo Krušince ili Krušinci. Vremenom su formirana dva posebna sela, a naziv, po predanju, potiče od divljih krušaka, kojih je ovde oduvek bilo. Legende o tome zapisao je Zdravko Kostić

Skrovita i ušuškana, oba sela su poznata po brojnim sortama krušaka, koje su dobro rađale i bile otporne na hladnoću i mraz.

Pre formiranja naselja, na teritoriji sela su se nalazila dva atara divljih krušaka. Kada su se naselili prvi stanovnici, meštani okolnih sela su počeli da ih oslovljavaju sa „Krušinci”. Veruje se da je po kruškama selo dobilo današnje ime.

Inače, Veliko Krušince je ratarsko i voćarsko seosko naselje zbijenog tipa, na severnim padinama Velikog Jastrepca. Prostire se u visinskoj zoni od 380 do 420 metara i udaljeno je 30 kilometara od Kruševca. Prema popisu iz 2011. godine imalo je 103 stanovnika.

Malo Krušince je stočarsko-ratarsko i voćarsko seosko naselje zbijenog tipa, na severnim obroncima Velikog Jastrepca i levoj dolinskoj strani Ribarske reke. Udaljeno je 27 kilometara od Kruševca. Površina atara iznosi 478ha, a 2011. godine brojalo je 128 stanovnika.

J. Aksentijević

Ostale vesti

back-to-top