Istražujemo poreklo imena sela: Čuvari Vratara

Postavljeno: 14.05.2023

Kruševačko selo Vratare prvobitno je nosilo naziv Jasenjak, po mestu na kome se nekada nalazilo. Na sadašnju lokaciju premešteno je sredinom XVIII veka, a priču o temnićkim hajducima zapisao je Zdravko Kostić

U šumama kraj Šašilovca odigrala se borba između temnićkih hajduka i Turaka, u kojoj je nekoliko Osmanlija uspelo da se spase. Uputili su se prema Varvarinu, ali ih je negde ispred Bošnjana, u potoku poznatom kao „glavna vrata”, odnosno na prolazu prema Temniću i dalje preko Levača za Beograd, sačekala druga grupa hajduka, poznata pod imenom „Vratarski vratari”.

Hrabri hajduci zarobili su i ubili nekoliko Turaka, među kojima je bio i Sulejman beg, a nekolicinu njih su vratili prema Kruševcu. U znak sećanja na glavna vrata za Temnić i Levač, te na vraćene turske vojnike za Kruševac, selo je dobilo današnji naziv.

Inače, Vratare je ratarsko seosko naselje zbijenog tipa, na dolinskim stranama Sarin potoka, kod njegovog ušća u Vratarsku reku. Udaljeno je 14 kilometara severno od Kruševca. Pominje se 1890. godine kada broji 83 poreske glave. Površina atara iznosi 834ha, a 2011. godine brojalo je 419 stanovnika.

J. Aksentijević

Ostale vesti

back-to-top