Istražujemo poreklo imena sela: Tiranija Selim-bega u Globoderu

Postavljeno: 29.10.2022

Osnovano na mestu sa značajnim tragovima ranije naseljenosti, na desnoj dolinskoj strani Zapadne Morave, nalazi se selo Globoder. Nastanak njegovog neobičnog imena vezuje se za turskog Selim-bega, a kazivanja o njemu zapisao je Zdravko Kostić.

U vreme dok je Srbija bila pod turskim ropstvom, harač i visoke namete od meštana današnjeg Globodera sakupljao je Selim-beg. Prema verovanju nije birao način i sredstva kako bi od siromašne raje uzeo i poslednju paru.

Njegov ulazak u selo bio je najavljivan svojevrsnom zurlom. Kako bi bar nakratko odložili ovu obavezu, seljaci su u vreme njegovog dolaska odlazili od kuća, skrivajući se nedaleko od njih. Svaki begov dolazak bio je propraćen rečima: „Evo ga ide onaj deronja da pokupi globu!”. U znak sećanja na ovaj period, te spajanjem reči „globi” i „deronja”, meštani su selu dali ime Globoder.

Prema kazivanju starijih ljudi, koje je zapisao Milutin R. Jugović, na mestu današnjeg sela prolazio je put, kojim su Srbi prevozili robu. Tu su ih presetali Turci, naplaćujući im velike globe na ime putarine. Kasnije su meštani, „po globljenju ovih kiridžija” napravili kovnicu i mesto nazvali Globoder.

Inače, Globoder je ratarsko seosko naselje razbijenog tipa. Udaljeno je 13,5 kilometara od Kruševca. Osnovan je na mestu sa značajnim tragovima ranije naseljenosti. Na arheološkom nalazištu Ivlje pronađeni su ostaci naselja i grobova iz gvozdenog doba. Površina atara iznosi 1.523ha, a 2011. godine selo je brojalo 1.390 stanovnika.

J. Aksentijević

Ostale vesti

back-to-top