Istražujemo poreklo imena sela: Hajduci iz Petine

Postavljeno: 19.03.2023

Na severnim padinama Velikog Jastrepca nalazi se selo Petina za koje se vezuju brojne legende. Po predanju, naziv potiče od petine Crnogoraca koji su se ovde doselili u tursko doba ili vodi poreklo od obližnje pećine u kojoj su živeli hajduci. Priče o tome zabeležio je Zdravko Kostić

Osnivačem sela smatra se Arsenije Petrović, koji je imao devetoricu sinova. Gajio je pčele sa velikim brojem košnica, te je, prema predanju, napravio sveću od sto kilograma voska, koju je poklonio manastiru Visoki Dečani. Sveća je gorela do 1936. godine, kada su mu javili da donese drugu.

Veruje se da je selo dobilo ime po petini Crnogoraca koji su se tu doselili nakon što su ubili turske begove u svom mestu.

Postoji i priča da su u pećini kraj Petine živela braća. Svu petoricu otac je isterao iz kuće, te su se, kako bi preživeli, odmetnuli u hajduke. Preko Ribarske Banje su kontrolisali carigradski drum, pljačkajući trgovce i rabadžije.

Inače, Petina je stočarsko i voćarsko seosko naselje razbijenog tipa. Prostire se na dolinskim stranama Petinske reke (Bistrice) i udaljeno je 14,5 kilometara od Kruševca. Pominje se 1890. godine kada ima 49 kuća i 310 žitelja. Površina atara iznosi 1.826ha, a 2011. godine brojalo je 341 stanovnika.

J. Aksentijević

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top