Istražujemo poreklo imena sela: Kaonik – mesto slavne pobede nad Turcima

Postavljeno: 08.08.2022

Nedaleko od Kruševca, na dolinskim stranama Ribarske reke, nalazi se selo Kaonik. Ubraja se u stara naselja, osnovana na mestu na kom su pronađeni tragovi naseljenosti iz neolita, rimskog perioda, kao i iz vremena kneza Lazara. Legende Zdravka Kostića vezuju se za vreme turske okupacije, kada su Osmanlije ugnjetavale narod, a hrabri hajduci uspevali da ih potuku kao niko” do tada.

Nakon sloma srpske vojske na Kosovu, državu su zadesila teška vremena. Turski beg, čiji se han nalazio na teritoriji Ražnja, često se na područuju današnjeg sela snabdevao potrebnim namirnicama, najčešće ovnovima i ovcama. Osmanlije su nemilosrdno pljačkale i palile domove, otimajući i odvodeći žene i devojke.

Jednog dana, odlučili su se da otmu devojku koja je živela na području između današnjeg Velikog Šiljegovca i Kaonika. Zapomaganje nesrećnih roditelja čuli su hajduci, koji su se nalazili na mestu današnje Sušice i Crkvine. Hrabra družina, pod vođstvom hajduka Antonija, napravila je zasedu i na prepad uhvatila otmičare. Svezane su ih odveli do obližnje kolibe i pogubili neobičnim tehnikama, koje nisu ostavljale vidljive povrede i rane.

Zabrinuti beg poslao je izvidnicu u potragu za nestalim vojnicima. Grupa je na livadi pronašla tela svojih sunarodnika, koja su beživotno ležala na zemlji bez očiglednih tragova nasilja. Bez mogućnosti da dokuče razlog njihove smrti, natovarili su ih na kola i odneli ka turskom hanu.

Nakon odlaska Turaka, okupljeni meštani upitali su Antonija kako su uspeli da ubiju otmičare bez vidljivih tragova, na šta im je on, objašnjavajući kako se sve dogodilo, odgovorio: „More, poubijali smo ih KAO NIKO!”. Veruje se da je novonastalo naselje upravo dobilo ime spajanjem reči „kao” i „niko”.

Pored ove, Zdravko Kostić je zapisao još dve verzije pomenutog događaja. U obe varijante, hrabri hajduci uspevali su da pobede Turke „kao niko” do tada.

O nastanku imena Čokotinog brda poznate su dve legende. Prema jednoj, Čokot je bio turski vampir, koga je, uz pomoć svoje družine, ubio hajduk Antonije. Druga Čokotu spominje kao turskog vojskovođu, koji je sa svojim pratiocima opkolio pomenuto brdo u želji da pogubi Antonija. Dovitljivošću i hrabrošću, hajduci su uspeli da zarobe Čokotu, kog su živog odrali i koji je nedugo potom izdahnuo. U obe verzije, brdo je dobilo ime po Čokotu, koji je na tom mestu stradao.

Nanoseći Turcima velike gubitke, Antonije je Osmanlijama zadavao ozbiljne probleme. Veruje se da su ga, nakon što se sa grupom hajduka povukao kraj potoka šumice „Veprak”, ubili meštani, potplaćeni od strane turskog bega.

Inače, Kaonik je ratarsko-stočarsko seosko naselje razbijenog tipa, udaljeno 14 kilometara od Kruševca. Geografska enciklopedija nas informiše da površina atara iznosi 2.066ha, a podaci poslednjeg popisa iz 2011. godine da je naselje naseljavalo 1.282 meštana.

J. Aksentijević

Ostale vesti

back-to-top