Istraga protiv Jutke u Kraljevu

Postavljeno: 28.04.2021

Mera zadržavanja za Milutina Jeličića (59) bivšeg predsednika opštine Brus i Miloša Azdejkovića (44), nekadašnjeg pomoćnika predsednika opštine za ekonomski razvoj i investicije za sada je epilog postupanja Posebnog odelenja za suzbijanje korupcije VJT u Kraljevu po čijem nalogu su juče pripadnici MUP priveli ukupno šest od osam osumnjičenih za seriju krivičnih dela,od korupcije, preko zalopotrebe službenog položaja, do falsifikovanja isprava i trgovine uticajem

Saslušani su i pušteni komunalni inspektor Goran R. (56), administrativna radnica Milijana I. (56), Aranđel.S. (44), bivši zamenik predsednika opštine, kao i sekretarica opštine Danijela K. (42). Očekuje se da protiv dve osobe budu podnete krivične prijave, koje su u medijima bile iza rešetaka, a u stvarnosti, nedostupne organima gonjenja: van države bila je S.I. (48), osumnjičena za krivično delo zloupotreba službenog položaja van države, odnosno na nepoznatoj adresi S.M. (44) iz Smedereva, koja se povezuje sa investicijom u ilegalno izgrađen ski-bife u međuvremenu porastao u par puta veći ugostiteljski objekat na Pančićevom vrhu, sada suočena sa sumnjama za falsifikovanje službene isprave.

Dve su “celine” u postupanju nadležnog tužilaštva koja već tri godine istražuje sumnje u malverazije na Kopaoniku, iako su novinarskim izveštajima pomešani i legalizacija, i gradnja i dozvole za privremene postavljenje objekte, i Bruska kuća i priče o parcelama navodno prodavanim sumnjivim neposrednim nagodbama. Suštinski, Jutka i Miloš A. “povezani” su sumnjama da su 2017. i 2018. godine mimo zakona izdavali zaključke na osnovu kojih su  fizička lica mogla da postave privremene objekte na Kopaoniku i priključe ih na postojeću instrastrukturnu mrežu Nacionalnog parka.

Pomoćnik se tako sumnjiči da je pomogao Jutki u donošenju navedenih zaključaka kod komunalnih inspektora, da ne kontrolišu privremene objekte postavljane na teritoriji Nacionalnog parka. Opštinsko pravobranilaštvo je u novom sazivu pokrenulo ove slučajeve, pa se tako i na sednicama Skupštine i izvesno u neformalnim razgovorima, spominjalo da je pored 150 miliona dinara dugovanja u opštinskom budžetu, novoj vlasti u nasleđe ostavljeni i problemi u kopaoničkom neimarstvu. ”Selektivna primena zakona i zaštićenost” pojedinih objekata koji nisu u skladu sa projektom” tema je pokrenuta na sednici lokalnog parlamenta 17. novembra.

U međuvremenu, sve su glasnije priče bile o otuđivanju zemljišta iz javne svojine, do čega je, kako se nezvanično pričalo, više dolazilo na osnovu DNK kriterijuma, nego važećeg zakona iz 2015. godine koja reguliše ovu oblast.

Jutka i “ostali” obuvaćeni akcijom koju su u celini zvaničnici definisali kao nastavak borbe protiv korupcije, uglavnom su bili uključeni u slučaj “Pančićev vrh”, koji je zadnjih godina češće spominjan u javnosti nego slavni naučnik po kojem je vrh dobio ime. Osnov sumnje je u sledećem: bivši predsednik opštine Brus Jeličić, “friška” izašao iz zatvora u Ćupriji posle tri meseca odslužene kazne zbog polnog uzmeniravanja bivše saradnice Marije Lukić i njegov zamenik tokom dela mandata Aranđel S. prosledili su prijavu za legalzaciju skromnog 150 kvadrata objekta na adresu Ministarstva građevinarstva. Učinili su to u februaru 2018. godine, a sumnja se da su dokumenta “antidatirana” tako što je navedeno da je investitorka S.M. prijavu prosledila opštini četiri godina ranije. Zlopotreba službenog položaja u saizvršilaštvu je krivično delo za koje su osumnjičeni u ovom slučaju.

Ovim slučajem delom se bavilo i Osnovno javno tužilaštvu u Brusu, mada je Jutkina uloga od starta pripala višoj pravosudnoj instanci u Kraljevu po krivičnoj prijavi Ministarstva. 2018. godine. Sudbina objekta u zaštićenoj zoni je poznata: da je svaki put u protekle tri godine kada je najavljiivano rušenje ove gradnje samo jedna cigla bila uklonjena, na Pančićevom vrhu odavno bi bila samo ledina.

Istorijat sukoba sa zakonom

Milutin Jeličić iza sebe pored zatvorom “realizovanu” presudu Osnovnog suda u Kruševcu zbog nedozvoljenih polnih radnja, i kako su mediji izvestili, uslovnu osudu na 8 meseci zatvora po presudi Osnovnog suda u Brusu 2019. godine: Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio da u svom vlasništvu ima dvosoban stan u Beogradu, 7 nepokretnosti na teritoriji opštine na čijem je čelu bio gotovo 20 godina, pet vozila (teretna i dostavno), vlasništvo nad preduzećem “Panikop”, kao i potraživanja koja su premašivala dva miliona dinara.

Mediji su 2012. godine izveštavali o njegovom hapšenju zbog sumnje da je zloupotrebi službeni položaj pri izgradnji kuća oštećenih.

I.R

Ostale vesti

back-to-top