HI „Župa“ dve godine nakon prodaje iz stečaja proširuje postojeću u pokreće novu proizvodnju

Postavljeno: 14.03.2019

Vraćanje poznatog proizvođača na tržište, ulaganja u remont više pogona, ali i pokretanje potpuno nove proizvodnje tehnički modifikovanih skrobova deo je rezultata postignutih tokom dve godine od kada je vlasnik dela nekadašnje HI „Župa“ beogradska firma „Eukom“

– U septembru prošle godine pokrenuta je Fabrika tehnički modifikovanih skrobova koji se koriste u papirnoj industriji, kartonaži i građevinskoj industriji. Reč je o potpuno novom programu koji ova fabrika nikada nije radila. Takođe, paleta pesticida je proširena sa devet na osamnest – rekao je u razgovoru za GRAD Aleksandar Mandić, direktor HI „Župa“.

Aleksandar Mandić, direktor HI „Župa“.

Prodaja pestcida, ključnog programa fabrike, u 2018.godini je, prema rečima direktora, utrostručena. Mandić napominje da je 2017. bila godina povratka na tržište jer je fabrika preuzeta dva meseca pre početka sezone prodaje pesticida te, imajući sve to u vidu u ovoj godini se očekuje da proizvodnja pesticida bude duplirana.

On  je rekao da je u toku ugovaranje kupovine kompletnog novog pogona za proizvodnju plavog kamena po savremenim tehnologijama. U njemu bi proizvodnja mogla da počne sredinom godine.

Podsetio je i da je u prethodnoj godini završena standardizacija po standardu Evropske unije za stočnu hranu te da je proizvodnja po tim standardima započeta u pogonu aditiva stočne hrane. Od ulaska novog vlasnika u fabriku, pre dve godine, uvedeni su brojni standardi, sredstva su ulagana u remont i puštanje u rad pogona tečnih pesticida, praškastih pesticida, sinteze bakarnih preparata, plavog kamena i stočne hrane. U međuvremenu fabrika je počela da učestvuje na sajmovima, kongresima i svim događajima u zemlji u inostranstvu, vezanim za promociju sredstava za zaštitu bilja i plavog kamena.

– Cilj nam je u toj prvoj godini nakon preuzimanja fabrike bio da se pojavimo na tržištu, odnosno da se na tržište vrati poznati proizvođač. Naše iskustvo je pokazalo da je ovde najviše od svega što smo kupili vredelo ime jer se „Župa“ ni u najtežim trenucima nije obrukala kada jer reč o kvalitetu proizvoda – napomenuo je Mandić.

Preduzeće svoje proizvode trenutno, osim na domaće, plasira na tržišta Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke i Hrvatske. Trenutno upošljava 52 radnika, a plan je da se otvaranjem nove linije plavog kamena ove godine uposli još dvadesetak i naredne godine još toliko ljudi.

Krajem prošle godine iz HI „Župa“ su izdvojeni pogoni za proizvodnju ksantata i flotacionih sredstava i oni danas posluju u okviru preduzeća BIN commerce

Krajem 2016. godine beogradska firma „Eukom“ je za 316,2 miliona dinara kupila HI „Župa“ u koju je nekoliko meseci ranije uveden stečaj.  Tome je prethodnio deceniju i po dug hod po mukama te nekada veoma uspešne hemijske industrije. „Župa“ je prvi put privatizovana 2003. godine, dve godine kasnije ugovor o prodaji je raskinut, usledilo je više neuspešnih tendera za novu prodaju te postupak restrukturiranja. Tokom tih godina kroz više socijalnih programa iz fabrike je otišlo skoro svih 1.400 radnika. Njih osamnestoro je  fabrici dočekalo proglašenje stečaja.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top