Gradska toplana: Energenata ima, cena grejanja ista

Postavljeno: 19.08.2022

Nestašica energenata, izazvana ratom u Ukrajini već neko vreme zabrinjava i naše sugrađane i izaziva brojne polemike o tome kako ćemo se grejati tokom zime. Tim povodom kontaktirali smo Gradsku toplanu, odakle su nam rekli da uveliko nabavljaju energente i renoviraju distributivni sistem kako bi sve bilo spremno za novu sezonu. Otkrili su i da poskupljenja grejanja neće biti

-Očekujemo uspešnu godinu, spremamo se intenzivno za početak grejne sezone. Već smo obezbedili mazut za kotlarnicu Rasadnik što će nam biti dovoljno da obezbedimo grejnu sezonu. Potpisali smo ugovor za 33 hiljade tona uglja, trenutno na stanju imamo 12 hiljada tona uglja, a plan je da do 1. oktobra imamo 20 hiljada, a tokom grejne sezone stići će i preostalih 13 po dinamici koju smo dogovorili sa dobavljačima –kaže Dušan Gvozdenović direktor Gradske toplane.

U slučaju nestašice gasa, pripremljeni su alternativni izvori energije.

-Poslednja informacija koju imamo je da će biti gasa, da neće biti problema, u sve četiri kotlarnice ćemo imati alternativne izvore energije, sisteme ćemo osposobiti za lož ulje i nećemo zavisiti samo od gasa-uverava Gvozdenović.

Ove zime očekuje se manje kvarova na mreži u odnosu na prethodne godine, jer radnici Gradske toplane neprekidno vrše rekonstrukciji distributivnog i priključnih toplovoda.

-Od kapitalnih investicija koji se tiču toplovodne mreže najveći obim radova je bio u Kosovskoj i Kosančićevoj ulici, tu smo menjali magistralne toplovode sa pratećim priključcima. Vrednost radova je bila blizu 40 miliona. Trenutno radimo konverziju energije sa uglja na gas u kotlarnici na Barama, a vrednost te investicije je 35 miliona dinara. Pored toga, ima dosta novih priključaka, rekonstrukcija zastarelih podstanica i sve ono što ide uz naše redovno održavanje sitema tokom letnjih meseci-objašnjava naš sagovornik.

A cena grejanja, ostaće ista kao što je bila do sada, 99,48 dinara po kvadratu grejne površine. Za one koji duguju, Toplana nudi reprogram duga.

-Nećemo menjati cenu grejanja, upšte ta mogućnost nije ni razmatrana. Što se tiče korisnika koji duguju preko 50 i 100 hiljada, za njih pravimo reprograme na dve ili tri godine u zavisnosti od njihove platežne moći. Možemo reći da smo trenutno zadovoljni naplatom koju imamo od naših korisnika, dugovi se polako smanjuju-navodi Gvozdenović.

Inače, JKP Gradska toplana ima oko devet hiljada korisnika, oko 58 kilometara mreže, 615 podstanica i četiri kotlarnice.

M.Stanković

Ostale vesti

back-to-top