Gimnazijalci najbolji na ekološkoj radionici UNICEF-a

Postavljeno: 18.12.2022

Mladi Kruševljani: Julija Petrovic, Sanja Sojkic, Vukašin Lukić, Vladeta Malićanin i Aleksandra Grandov, kao tim osvojili su prvo mesto na Regionalnoj UPSHIFT radionici u Vrnjačkoj Banji. Tema radionice bila je rešavanje problema zagađenja vazduha u lokalnoj zajednici, tim kruševačkih gimnazijalaca se sa svojom idejom pokazao se kao najbolji, a kao nagradu dobili su finasijsku pomoć kako bi svoju ideju sproveli u delo.

– Meni lično, kao i celom timu ova nagrada puno znači jer smo pored stečenog iskustva dobili priliku za realizaciju našeg projekta i promovisanje našeg pokreta „Novi talas“. U sklopu naše ideje bilo je i uključivanje medija u širenje svesti o zagađenosti vazduha, pa Vam se zahvaljujemo što ste zainteresovani da podržite naš kao i slične projekte. Takođe, jako nam je drago što neko želi da ulaže u ideje mladih pa bismo se ovim putem zahvalili i organizaciji „Dostignuća mladih“ kao i UNICEF“-u – kaže Aleksandra Grandov, gimnazijalka.

Način rada na radionici bio im je nepoznat, ali su ga lako savladali. Iako se svi međusobno razlikuju i imaju drugačije načine učenja, kao tim su se odlično snašli.

– Sama metodologija radionice nam je teško pala jer se kosila sa našim načinom rada, ali nakon što smo je prihvatili sve nam je išlo glatko. Što se konkurencije tiče pored nas je bilo još devet timova sa takođe dobrim idejama, ali su pobedu odneli timovi čije su ideje bile realne i održive. Članovi našeg tima se mnogo razlikuju, što je upravo bio naš benefit. Svaki član je doprineo timu na svoj jedinstven način. Kad god naiđemo na problem svako iskaže svoje mišljenje i zajedno dolazimo do savršenog rešenja. Ključ našeg tima je ležao u tome što smo pravili balans između rada i druženja.

Tim od petoro gimnazijalaca formirao je Vladeta Milićanin.

– Tim sam formirao ja, nekon što sam odslušao predavanje o radionici,  pozvao sam ljude u koje imam dosta poverenja i u čije sposobnosti sam upoznat. Na ovoj radionici smo učeći različite poslovne metode morali da dođemo do najboljeg mogućeg rešanja za predhodno uočeni problem. Zaduženja su bila svakojaka: razmišljanje o problemu, postavljanje uzroka o posledica, formiranje ciljnih grupa…U ovim zaduženjima smo učastvovali svi i mislim da smo iz njih dosta naučili – navodi ovaj učenik.

Razlog da se prijave za radionicu našli su u ljubavi prema ekologiji i želji da nauče nešto novo.

– Jedan od razloga što smo se prijavili za ovu radionicu jeste upravo naša želja da se zalažemo za napredovanje ekologije u našoj zemlji. Treba joj posvetiti, što je više moguće pažnje. Iskustva sa ovog takmičenja su nam fantastična, orhabreni smo da se naša kreativnost ne završi na ovom takmičenju, već da nastavimo sa propagiranjem naših ideja i tako svaramo sebi i drugima bolje uslove za život – kaže Sanja Sojkic, članica tima.

Pošto su za svoju ideju i trud dobili finansijsku pomoć, ovaj tim će se potruditi da je u narednim mesecima sprovede u delo.

– Uspeli smo da osvojimo finansijsku pomoć, sa novim iskustvom i znanjem idemo dalje. Plan je da krenmo sa relalizacijom ideje i da Kruševljani kroz sledećih šest meseci saznaju malo više o zagađenju vazduha – najavljuje Vukašin Lukić, gimnazijalac i član tima.

Inače, UPSHIFT spaja društveno preduzetništvo, inovacije i timski rad. Ova metodologija osnažuje mlade ljude da pokrenu rešavanje društvenih izazova u svom okruženju. Program je nastao 2004. godine i pod okriljem UNICEF-a sprovodi se u 38 država sveta. Ova UPSHIFT radionica deo je projekta “Youth4Air” koji se realizuje u okviru krovnog projekta „Škole za bolji kvalitet vazduha” koji realizuje Unicef u Srbiji uz finansijsku podršku Vlade Kraljevine Norveške i implementacionu podršku Dostignuća mladih u Srbiji.

M.J.

Ostale vesti

back-to-top