Gde su i šta rade? Dragiša Ilić Talijan, bivši fudbaler kruševačkog Napretka

Postavljeno: 18.12.2022

Za Dragišu Ilića, poznatijeg u svetu fudbala kao Talijana i veseljaka u svakom pogledu, fudbal je bio i ostao lepa zabava. Druželjubiv i cenjen, fudbalsku karijeru je počeo u Slogi, u svom voljenom rodnom selu Gornjem Stupnju, a okončao u kruševačkom Napretku. Imao je ponude iz Crvene zvezde, inostranstva i drugih klubova nekadašnje Jugoslavije, ali je ostao veran zavičaju.

 Bila su to lepa vremena. Ja sam u ranoj mladosti ostao bez oca. Uspeo sam da majci i sebi priuštim pristojan život. Mi smo imali vinograd, koji nam je bio sve i sva. A fudbal sam, sa vršnjacima iz sela, igrao iz zabave – priča Dragiša, koji sa porodicom živi u Kruševcu.

Njegovi fudbalski zemljaci tvrde da je rođeni velemajstor driblinga i rešetanja protivničkih golova.

 Godine 1968. došao sam u Napredak. Imao sam sreću da mi trener bude bivši profesor Mićko Stefanović, koji je iznedrio mnoge fudbalske majstore u Lazarevom gradu. Bili smo, pre svega, prijatelji i ekipa u kojoj su rezultati u prvom planu – seća se Dragiša Ilić.

Talijan je igrao levo krilo. Ubrzo je stigla ponuda od beogradske Crvene zvezde.

– Mirne duše sam mogao da odem, ali ispoštovao sam majku. Kada sam joj saopštio, odgovorila je najozbiljnije da joj je teško i što odlazim u Kruševac. Istog momenta sam odlučio i odgovorio da odbijam ponudu Crvene zvezde. To je, naravno, značilo da ostajem u Napretku zauvek. I ne kajem se – veli Dragiša .

O Dragiši Iliću Talijanu, u dresu Napretka, očevici tvrde da mu, u to vreme, nije bilo ravnog u Jugoslaviji.

Lj. Marković

Ostale vesti

back-to-top