U akciji UNICEF-a pomoć za samohranu majku četvoro dece iz Velike Vrbnice (VIDEO)

Postavljeno: 23.02.2022

Među 500 porodica obuhvaćenih humanitarnom akcijom pomoći, koju je pokrenuo UNICEF u Srbiji, je petočlana porodica Zajić iz Velike Vrbnice. Samohrana majka Dragana brine o četvoro dece uzrasta od 14 meseci do 18 godina.

Najstarija Nevena se nedavno opunoletila, najmlađi Martin ima 14 meseci, a Nikola koji voli sport i Irena kojoj je matematika omiljena, su osnovci, saznajemo iz priloga koji je uradio UNICEF prilikom uručivanja pomoći ovoj porodici.

https://youtu.be/J7dRx9Lsusc

Njihova primanja se svode na dečiji dodatak. Dragana je, kako je ispričala, radila sezonske poslove, brala maline i kupine, dok se nije rodio Martin. Kaže da će pomoć koju je dobila iskoristiti za kupovinu osnovnog, hranu i odeću za decu.

UNICEF navodi da u Srbiji svako 12 dete živi u apsolutnom siromaštvu, a da je trećina dece u riziku od siromaštva.

Pomoć je, u okviru pomenute akcije, dobila i porodica Bojana Imera, u kojoj je petoro dece.

On kaže da je po izbijanju pandemije ostao bez posla i prihoda:

To je bilo baš teško. Bila je izolacija, nismo imali šta da radimo. Samo smo bili u kućama. Njima je potrebna obuća, odeća, jer kad nam se kuća srušila njihove stvari su sve ostale tamo. Ćerka je dobra, uči dobro, kao i ova u vrtiću. Učiteljice su zvale i rekle da su dobre. Ova pomoć će nam omogućiti da im kupimo osnovno za školu i da ih obučemo.

Akcijom pomoći obuhvaćeno je 500 najugroženijih porodica sa decom sa područja opština Aleksandrovac, Brus, Ivanjica, Osečina, Sjenica, Novi Pazar, Priboj, Prijepolje, Rekovac. Reč je o akciji „Za 1.000 porodica sa ivice“, koju sprovode UNICEF i Crveni krst, pokrenutoj krajem prošle godine, da bi se porodicama sa decom koje imaju hronični nedostatak prihoda, obezbedila finansijska sredstva da zadovolje osnovne životne potrebe i premoste zimu, saopšteno je iz kancelarije UNICEF-a u Srbiji.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova podsetila je da je ta organizacija krajem prošle godine mobilisala sopstvene resurse i animirala poslovni sektor i pojedince da pomognu da se najsiromašnijim porodicama sa decom obezbedi finansijska pomoć da prebrode zimu:

Znamo da ekonomski šokovi najviše pogađaju decu iz najsiromašnijih porodica, a pandemija kovida 19 je njihov materijalni položaj dodatno pogoršala smanjivši prihode, koji su i pre izbijanja pandemije bili nedovoljni. Zato su novčana davanja važan vid podrške za najugroženije porodice u kriznim vremenima, jer ionako teški, njihovi životni uslovi dolaskom zime postaju još izazovniji.

UNICEF Srbija u saopštenju podseća da je od oktobra prošle godine, kada je pokrenuta kampanja, zahvaljujući donacijama pojedinaca i poslovnog sektora prikupljeno je 23 miliona dinara, a kompanija Catena Media je obezbedila pomoć za 300 porodica.

Svesni smo da jedna kompanija sama ne može da reši problem siromaštva, ali udruženi, možemo da napravimo promenu i pomognemo deci koja žive u teškim uslovima. Ako bi se ovom apelu pridružilo još kompanija, naš bi odgovor mogao da obuhvati svih 1.000 porodica. Pozivamo naše partnere i poslovnu zajednicu da se pridruže UNICEF-u, koji svaki put tačno identifikuje društvene potrebe koje treba zadovoljiti kroz zajedništvo – rekao je generalni menadžer kompanije Catena Media Denis Ristić.

UNICEF, Crveni krst Srbije i organizacije Crvenog krsta u opštinama i gradovima zaduženi su za realizaciju uručivanja pomoći domaćinstvima sa decom, a podršku u identifikaciji potencijalnih korisnika pružaju Centar za socijalni rad, lokalna samouprava i patronažna služba Doma zdravlja u pomenutim opštinama.

U skladu sa strukturom porodice i brojem dece UNICEF svakom domaćinstvu uplaćuje novac na poklon bankovnu karticu, koju distribuira Crveni krst, a sredstva mogu biti korišćena isključivo za kupovinu hrane, sredstava za lihigijenu, lekova te plaćanje računa za komunalne usluge.

J.B.

Foto: Print screen www.youtube.com/watch?v=J7dRx9Lsusc, UNICEF Srbija/2022/Vaš

Ostale vesti

back-to-top