Kruševački Gimnazijalci u “Poslovnom izazovu”: „Mileva» – vicešampion centralne Srbije

Postavljeno: 09.12.2020

Na onlajn takmičenju «Poslovni izazov», pod pokroviteljstvom organizacije Dostignuća mladih, Kruševljanke Iva Nikolić, Nina Mićić i Mina Lilić, učenice treće godine Gimnazije, osvojile su drugo mesto, zajedno sa mentorkom, profesorkom Marijom Urošević.

Takmičenje “Poslovni izazov” prilika je za ambiciozne srednjoškolce da se pokažu na delu i steknu svoje prvo iskustvo na polju biznisa, budeći im preduzetnički duh. Poenta takmičenja je da oni nađu izvodljivo, inovativno i zanimljivo rešenje za neki problem trenutno prisutan u društvu. Takmičenje je ove godine održano u jeku pandemije, prinudno se održalo onlajn, a shodno tome je i postavljen zadatak – kako olakšati ljudima pandemiju i dati njihovim životima smisao, s tim da rešenje bude primenjivo i nakon završetka pandemije.

Fokusirale smo se na one koje smo smatrale najugroženijima, penzionere i njih odabrale kao svoju ciljnu grupu. Razmislile smo o zadatku, ispitale naše bake i deke i došle do zaključka da njima najviše šteti usamljenost, pa smo došle na zamisao da im obezbedimo lak način da se izvuku iz nje. Ukratko, osmislile smo aplikaciju koja bi ih spojila sa, njima kompatibilnim vršnjacima, pod njima srodnim i šaljivim nazivom – «Mileva». Ona bi im omogućila da nađu društvo, sagovornika, utehu ili ljubav – šta god im nedostaje da se ponovo osete mladim – rekle su gimnazijalke o svom odgovoru na konkursnu temu.

«Mileva» je pridobila simpatije žirija. Simpatičan naziv i sjajno osmišljena aplikacija donele su Kruševljankama drugo mesto na ovom takmičenju. 

– Čitava stvar počela je kao šaljiv projekat, prilika da tokom zabave naučimo nešto novo, ali nakon zapaženih rezultata, vidimo da će se ovaj eksperiment razviti u nešto mnogo ozbiljnije od toga i da će doći do velikog uspeha – o projektu kaže generalna direktorka projekta i članica gimnazijskog tima, Iva Nikolić.

U osmišljanju projekta, koncepta, kao i načina na koji bismo ga realizovale, mi smo učestvovale kao grupa, ali je svaka od nas dodala neku ličnu crtu, tako da ima neki personalni fragment, ali da ipak bude privlačan i drugima. Od početka izrade projekta, pa do samog kraja, sve je išlo glatko, pa je ceo ovaj doživljaj, za sve nas, bio jako pozitivno iskustvo – dodaje Mina Lilić, koja u projektu ima funkciju direktorke finansija.

Što se tiče samog takmičenja, organizacije i njenog ishoda, članice tima imale su sve same reči hvale. 

Učešće na takmičenju bilo je puno zabave i druženja – ostalim članovima tima je, kao i meni, bilo potpuno prijatno i zanimljivo iskustvo, ali pored toga smo razvile takmičarski duh, naučile, između ostalog, šta to znači biti deo tima i kako raditi i razmišljati kao njegov član, kako je na kraju najlepše postići nešto zajedno– zaključila je “Milevina” direktorka marketinga, Nina Mićić.

Osvojeno drugo mesto na regionalnom takmičenju centralne Srbije, koje je okupilo 11 gradova, plasiralo je ekipu kruševačke Gimnazije u nacionalno finale.

Ž. Milenković

Ostale vesti

back-to-top