I odeljenje ortopedije  pretvoreno u kovid

Postavljeno: 09.12.2020

U kruševačkoj Bolnici se trenutno zbog posledica korona virusa leči 201 pacijent. Zbog sve većeg priliva pacijenata obolelih od tog virusa za njihovo lečenje je opredeljeno i odeljenje ortopedije sa četrdesetak postelja. Sada je za kovid pacijente na raspolaganju više od 220 kreveta

– Zahvaljujući preseljenju odeljenja za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju prošireni su kapaciteti. To je prostor koji je fizički i prikladno povezan sa zgradom starog dečijeg odeljenja, koja je prethodno takodje opredeljena ta lečenje tih pacijenata. Ortopedija je premeštena u drugi deo hiruškog bloka – rekao je za KruševacGrad pomoćnik direktora Opšte bolnice u Kruševcu dr Savko Marković. 

On je potvrdio da kapaciteti jesu skoro popunjeni, uz napomenu da zahvaljujući pomenutom proširenju Bolnica još uvek nema problem. 

– Imamo mesta za svakog bolesnika kome je neophodno bolničko lečenje, ljudi ne treba da brinu da li će biti zbrinuti, niko kome bude potrebno lečenje neće biti vraćen – napomenuo je on. 

Na respiratornoj potpori u toj Bolnici trenutno je 21 pacijent, od njih je devetoro intubirano, a 12 je na visokim protocima kiseonika, takozvanom high flow sistemu i takodje su vezani za respiratore. 

Dr Marković objašnjava da je većina pacijenata sa srednjom i teškom kliničkom slikom, odnosno da je malo je onih koji spadaju u lakše i čekaju da budu opušteni.  

U poslednja 24 sata je, prema podacima kruševačkog Zavoda za javno zdravlje, u Rasinskom okrugu potvrdjeno još 194 slučaja oboljevanja od korone, a za dan je broj pacijenata smeštenih u Bolnicu povećan za 21. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top