Akcija Gerile 037: Savetuju da u porodilište ponesete sapun i grejalicu

Postavljeno: 07.12.2022

Grupa Gerila 037 je na vratima kruševačkog Dispanzera za žene zalepila poster sa detaljnim uputstvom o tome šta treba poneti i kako se pripremiti za porođaj, u kome, između ostalog, piše da u porodilište, ukoliko stiže zimska beba, treba poneti grejalicu, a uvek sredstva za higijenu. Ova grupa zahteva kvalitetniju zdravstvenu uslugu i negu porodilja.

Javnosti do sada nepoznata grupa Gerila 037, saopštila je da od nadležnih zahteva kvalitetniju zdravstvenu uslugu i negu porodilja:

Tražimo humanije uslove, pažljiviji odnos zaposlenih prema trudnicama i sankcije za neadekvatno izvršene procedure.

Smatraju da je nedopustivo da kruševačka bolnica i akušersko odeljenje ostaju bez grejanja zbog kvarova koji su, kako navode, posledica neodržavanja i ulaganja javnih sredstava u promašene i pogrešne investicije.

Pomenuta grupa je, kako bi skrenula pažnju na probleme sa kojima se suočavaju trudnice i porodilje i njihove porodice, uradila plakat, na kome je, uz uobičajene savete pred odlazak u porodilište, duhovito kritikovala nedostatke.

Gerila 037 je, na plakatu, objavila listu neophodnih stvari prema, kako je navedeno, iskustvima mama koje su prošle kroz te teške odluke, a na spisku se, između ostalog, nalaze sredstva za ličnu higijenu i higijenu uopšte.

-Imajući u vidu jako teško stanje u kome se ogromna većina porodilišta u našoj zemlji nalazi, uobičajeno je da u bolničkim kupatilima ne naiđete na toalet papir i sapun, čak ni na akušerskim odeljenjima – piše na plakatu.

Električna grejalica je, takođe,  važan dodatak, ukoliko je termin porođaja tokom zimskih meseci.

Iskustvo je pokazalo da, iako se moze učiniti kabasta, grejalica pravi suštinsku razliku u trenutku kada bolnica ostane bez grejanja – navodi Gerila 037.

Preporučuju takođe, da se komunikacija sa osobljem drži na minimumu jer „svako izlaganje mame stresu može da uspori laktaciju, a medicinske sestre i doktori su takvom ponašanju skloni jer su loše obučeni, premoreni, potplačeni, nemotivisani“…

Ostale vesti

back-to-top