Evropska noć muzeja danas i u Kruševcu

Postavljeno: 15.05.2021

U okviru manifestacije „Muzeji za 10“, koja je počela 12. maja i trajaće do utorka 18. maja, kada se obeležava Međunarodni dan muzeja, danas je dan posvećen Evropskoj noći muzeja. U više od devedeset muzeja u 50 gradova Srbije, posetioci mogu besplatno uživati u stalnim postavkama i izložbama koje su pripremljene specijalno za ovu priliku. Među muzejskim institucijama koje su se uključile u ovu manifestaciju je i kruševački Narodni muzej

“Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse” slogan je pod kojim se manifestacija “Muzeji za 10” održava ove godine. Iznedrila ga je takozvana nova realnost pandemije korona virusa, zbog čega su prošle godine muzejske institucije razvijale nove modele komunikacije sa publikom kroz virtuelne sadržaje i nastavile da angažovano učestvuju u društvenom životu, pokazujući tako prilagodljivost i kreativnost.

Ove godine, pak, muzeji su u prilici da, osim virtuelno, i bukvalno otvore svoja vrata posetiocima. U sedmodnevni događaj kojim se obnavlja i Nacionalna nedelja muzeja koja je nastala na inicijativu Uneska, uključio se i kruševački Narodni muzej koji vas danas poziva na besplatni obilazak aktuelnih izložbenih postavki u nekoliko svojih kulturnih prostora u gradu.

Podsetimo, muzejski objekti – centralna zgrada Narodnog muzeja Kruševac, Umetnička galerija i Kuća Simića, danas su otvoreni za publiku od 8 do 22 sata.

A evo i šta vas čeka u ovim prostorima:

– U centralnoj muzejskoj zgradi svi koji to do sada nisu učinili, mogu da posete obnovljenu stalnu postavku, a u velikoj Sali juče otvorenu izložbu “Srpski vojnici umrli u Holandiji 1917–1919”. Izložba je deo programa obeležavanja stogodišnjice Versajskog mirovnog sporazuma, i govori o široj javnosti malo poznatoj činjenici da je jedan broj srpskih zarobljenika boravio u neutralnoj Holandiji, kao i da je njih stotinak preminulo i pokopano na holandskom državnom tlu. Autori izložbe su Ana Jelić i Nenad Karamijalković.

– U Kući Simića, osim stalne postavke koja predstavlja ambijent kruševačkog doma na prelazu iz devetnaestog u dvadeseti vek, posetiocima je još uvek na raspolaganju i izložba “Više od ogre – dečje igre nekad i sad”. Izložba sadrži na desetine tekstova o pomalo zaboravljenim dečjim igrama iz XX veka, fotografije koje ilustruju dečje rođendane, okupljanja i najbezbrižniji deo života, ali i igračke koje su obeležile odrastanje različitih generacija u Kruševcu.

– U Umetničkoj galeriji na programu je izložba fotografija i grafika Branimira Karanovića. U ponedeljak 17. maja, u 13 sati, biće organizovan razgovor sa umetnikom i predstavljen katalog izložbe, koju je inače priredila kustoskinja, istoričarka umetnosti – muzejska savetnica Biljana Grković.

Noć muzeja je u godinama pre pandemije bio inspiracija i za mnoge druge kulturne i obrazovne institucije u našem gradu. Ovoga puta, međutim, takvi su programi izostali zbog specifičnih epidemijskih okolnosti i ograničenja.

Zato nije na odmet podsetiti da i izložbe koje smo najavili u prethodnim redovima možete posetiti samo uz poštovanje osnovnih protivepidemijskih mera, a to znači uz nošenje maski i držanje rastojanja.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top