Edukacija o bezbednosti na internetu

Postavljeno: 14.12.2022

Savez slepih Srbije u saradnji sa Centrom za nestalu i zlostavljanu decu i Međuopštinskom organizacijom slepih Kruševac organizovao je edukativnu radionicu o zaštiti dece i odraslih na internetu. Ovo je peta u nizu radionica koju Savez slepih Srbije u saradnji sa svojim lokalnim organizacijama realizuje po Srbiji.

– Radionica je značajna zato što se kroz jedan interaktivni i inkluzivni način bavi bezbednošću dece i odraslih na internetu. Svedoci smo da je sve manja granica između virtualnog i realnog sveta, posebno kada su deca i mladi u pitanju, a osobe sa invaliditetom, odnosno deca sa potpunim ili delimično oštećenim vidom su posebno ugrožena ciljna grupa zato što dosta vremena provode na internetu, društvenim mrežama, raznim portalima i sajtovima. Ovo je prilika da nauče kako da se zaštite ako uoče problem – rekla je menadžerka marketinga Saveza slepih Srbije Branka Brkić.
Ovaj projekat se uspešno realizuje u saradnji sa Centrom za nestalu i zlostavljanu decu čiji je osnivač Igor Jurić.

– Naša iskustvo je pokazalo da su osobe sa invaliditetom posebno osetljive žrtve, da su posebno ciljane žrtve često od ljudi, zato što se sa njima lakše manipuliše. Zbog toga je jako važno da oni prepoznaju način na koji im neko prilazi. Jako je važno da smo shvatili da je preventiva najbitnija i da se ovim ljudima moramo posvetiti. Velikom broju građana nedostaje neko sa kim bi razgovarali, tada se pojavljuju predatori i zlostavljači i sklapaju jednu vezu koja je često neraskidiva. Ako se usled tog poverenja dobije neka poruka, fotografija ili sastanak, onda je lako ucenjivati i manipulisati ljudima. Zato je važno da se stalno informišemo, jer kriminal tog oblika jako brzo napreduje i moramo stalno da budemo u kontaktu sa njim – istakao je Jurić.
Savez slepih je prošle godine izdao jedan priručnik koji se bavi bezbednošću dece oštećenog vida i može se preuzeti na sajtu Saveza slepih.

Inače, Radionica je deo akvitnosti u okviru projekta “Porodica snažna mnogo je važna” koja je podržana od strane Ministarstva za brigu porodice i demografiju.

M. J.

Ostale vesti

back-to-top