Dimničar iz Mitrovog Polja osvojio srca mališana u Kruševcu

Postavljeno: 23.07.2020

Staro narodno verovanje da dimničar ili, kako oh radije zovemo, odžačar donosi sreću, potvrdili su nam mnogi kruševački mališani u susretu sa Draganom Crnoglavcem iz Mitrovog Polja. Ovaj vrsni poznavalac tajni ovog zanata,  koji je učio u Kragujevcu, čest je gost Lazarevog grada

– Najčešće sam ovde na početku Vidovdanske ulice, kod Spomenika kosovskim junacima u centru Kruševca. Tu ima i najvise prolaznika,a deci sam najintetesantniji. Valjda su im roditelji preneli verovanje da mi dimničari donosimo sreću. Ja rado popričam sa svakim ko želi, a za uspomenu žele i da se slikaju sa mnom. Često požele da kupe i privezak kojim dokazuju da su imali susret sa zanatlijom kojih je sve manje.Mogu se na prste prebrojati.A nekada glavu nismo mogli da dignemo od potrebe naših sugrađana da odradimo na najbolji način čišćenje dimnjaka. Sada ljudi to sami rade – priča Dragan Crnoglavac.

Ovaj zanatlija će za dve godine u penziju, a od naslednika, kaže, ni traga ni glasa.

– Ne znam šta će biti kada nas nekoliko koji smo ispekli ovaj posao prekinemo da radimo. Šteta, jer imam utisak da o tome niko ne vodi računa. Nemam ništa protiv svakog ko želi bolji život od dimničarskog, ali za mene je, brate, to zlatno zanimanje – poručuje nas sabesednik.

Lj.Markovic

Zašto verujemo da nam odžačar donosi sreću?

Širom sveta susret sa odžačarem predstavlja sreću. U tom momentu poželimo želju i tražimo dugme na odeći kako bismo se uhvatili za njega da bi nam se želja ispunila.  I figura odžačara i dugme, kao amajlija, imaju svoje značenje. Naime, susret sa odžačarem predstavlja susret sa srećom, a ovo verovanje ima jako dugu istoriju. Ovo verovanje vezuje se za mišljenje da se duše naših predaka mogu otelotvoriti , te da su duše naših predaka naši zaštitnici i da od njih zavisi naša sreća. Zbog toga je sreća sresti odžačara, jer se on smatra otelotvorenjem duše naših predaka, a susret sa njim ima moć da otera nečiste sile iz našeg života. A zašto se uhvatimo za dugme kada sretnemo odžačara? Dugme predstavlja “magični krug” sreće, neku vrstu amajlije, koju je, da bi nam se ispunila želja, trebalo protrljati prstima kada vidimo odžačara.

Ostale vesti

back-to-top