Danas poslednji ispraćaj patrijarha Irineja

Postavljeno: 22.11.2020

Patrijarh Sprske pravoslavne crkve Irinej, biće sahranjen danas, u kripti hrama Svetog Save na Vračaru, posle liturgije i opela. On će biti prvi crkveni velikodostojnik koji će biti sahranjen u nedavno završenom hramu u Beogradu

Kako je saopštila Srpska pravoslavna crkva, Sveta zaupokojena liturgija biće služena u hramu Svetog Save na Vračaru sa početkom u 9 časova. U nastavku Liturgije biće služeno opelo, a predviđeno je da na sahrani patrijarha Irineja govore protojerej stavrofor Petar Lukić, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Sveti arhijerejski Sinod objavio je da će se tokom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja, Srpska pravoslavna crkva striktno pridržavati svih propisanih epidemioloških mera koje su propisali nadležni državni organi, te da će iz tog razloga biti obezbeđen direktan prenos na prvom programu RTS.

Ipak, umesto molitvom kod kuće ili paljenjem sveća napolju, na mestu predviđenom za to, brojni građani koji su juče, nakon što je kovčeg sa telom patrijarha prenet u Hram Svetog Save, došli da mu odaju počast, masovno su se okupljali u crkvi, bez fizičke distance, neki i bez maske, a mnogi su i celivali kovčeg.

Patrijarh Irinej preminuo je u petak, 20 novembra, u Vojnoj medicinskoj bolnici na Karaburmi gde se lečio nakon što je utvrđeno da je pozitivan na korona virus. Povodom njegove smrti u Srbiji je proglašena trodnevna žalost.

Ostale vesti

back-to-top