Patrijarh posetio VP dom: Važno je da štićenici osete duhovnu potporu

Postavljeno: 29.06.2021

– Znamo da čovek nije samo telesno biće, već i duhovno i da pored i drugih struka koje moraju biti uvedene u pokušaj da se pomogne mladim ljudima koji su štićenici ove ustanove, potrebno je da se pokaže pažnja, da se ukaže briga i o duhovnom aspektu onih koji imaju probleme – poručio je danas patrijarh srpski Porfirije prilikom obilaska Vaspitno-popravnog doma, gde se susreo sa štićenicima ove ustanove i posetio crkvu Svetih Filimona i Onasima, čija je izgradnja završena ove godine.

– I kao što je to slučaj o bilo kom čoveku, bilo kom mestu, maloj ili većoj grupi, to je slučaj i ovde. I vladika David kruševački je već svojim dosadašnjim učešćem i angažmanom u ovoj ustanovi pokazao spremnost crkve da da svoj doprinos što je moguće boljem prevazilaženju iskušenja u koje su zapali mladi ljudi koji se ovde nalaze – kazao je patrijarh Porfirije.

Crkva Svetih Filimona i Onasima počela je da se gradi 2018. godine, a po želji episkopa Davida, inspirisana manastirom Hopovo. Upravo je sa vladikom, patrijarh Porfirije obišao ustanovu koja pokušava da vrati na pravi put mlade ljude, a poseti su prisustvovali i ministarka pravde Maja Popović, Ivan Mijailović ispred Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, gradonačelnica Jasmina Palurović i više zvaničnika republičkih i gradskih službi.

Patrijar je čestitao svima koji rade u VP domu, kao i Ministarstvu pravde, pod čijom je ingerencijom ustanova.

– Pored čestitki, naravno, spremni smo i na svaku vrstu podrške, tim pre što je podignut hram, jer verujemo da razni problemi koje srećemo u društvu, bez obzira na to da li su psihološke prirode, da li su individualni, zajednički, oni po pravilu jesu s jedne strane i odraz vremena u koje živimo, a s druge strane jesu pokazatelj, pogotovo kada je reč o ovakvim ustanovama, da i te kako imamo problema u porodicama – napomenuo je patrijarh.

Dodao je da ti problemi iziskuju brigu svih, države, koja je pokazala svoju brigu na ovaj način, a onda unutar institucija pokazuje se potreba za stručnjacima raznih profila, kao što su sociolozi, psiholozi, psihoterapeuti, lekari, pedagozi.

Prilikom posete, srpski patrijarh je posebno istakao da su na njega utisak ostavili izuzetna organizacija i uslovi u VP domu.

Na kraju, izrazio je želju da nov hram bude mesto okupljanja, na kome će svi moći da se napajaju i onim što nadilazi ljudske moći i ograničene kapacitete, da se napajaju blagošću duha Svetoga koja je, prema patrijarhovim rečima, nesumnjivo potrebna ovde, kao i svuda, u svakom vremenu.

I.R.

Ostale vesti

back-to-top