Mitropolit Porfirije je novi patrijarh, u petak ustoličenje

Postavljeno: 18.02.2021

Mitropolit zagrebačko – ljubljanski Porfirije izabran je danas za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve. On je 46. patrijarh SPC, a njegov prethodnik, patrijarh Irinej, preminuo je 19. novembra prošle godine od posledica korona virusa

Novi partrijarh je izabran na Saboru održanom u Hramu svetog Save, a njegov izbor su danas oko 16 časova označila zvona na tom Hramu.
U prvom obraćanju novi poglavar SPC je pozvao na molitvu Bogu za njegovu malenkost:

– Danas, prizivajući blagoslov Božiji na svu braću i sestre, decu naše Svetosavske crkve i na sve ljude dobre volje i na čitav svet, molim sve da se mole Bogu za moju malenkost da se, zajedno idući putem koji su proputili naši sveti preci, udostojimo carstva nebeskog – rekao je patrijarh Porfirije za televiziju SPC TV Hram.

Iz SPC je saopšteno da će sveta arhijerejska liturgija na kojoj će biti izvršen svečani čin ustoličenja Njegove Svetosti g.Porfirija u najsvetiji tron Arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko – karlovačkog i patrijarha srpskog biti služena 19. februara u beogradskoj Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila sa početkom u 9 časova.

O datumu svečanog uvođenja u tron Patrijaraha srpskih u Pećkoj Patrijaršiji, istorijskom sedištu poglavara Srpske Pravoslavne Crkve, javnost će biti naknadno obaveštena.

Čestitku novoizabranom patrijarhu Srpske pravoslavne crkve uputila je večeras premijerka Srbije Ana Brnabić.

– Sa iskrenim zadovoljstvom primila sam vest o Vašem izboru za patrijarha Srpske pravoslavne crkve. Sigurna sam da su Srpska pravoslavna crkva i svi pravoslavni vernici Vašim izborom dobili patrijarha koji će svojom mudrošću i čestitošću, kao i otvorenim pristupom, učiniti sve za dobrobit Crkve i naroda – navela je ona u čestitki.

I od predsednika Srbije Aleksandra Vučića je stigla čestitka.

– Vaša Svetosti, sa radošću sam primio vest o Vašem izboru za naslednika Svetoga trona pećkoga – trona našeg oca Svetog Save Srpskog. U ime Republike Srbije kao i svih naših građana pravoslavne veroispovesti želim Vam da dugo i plodno delate na njivi Gospodnjoj u ime Hristovo, a u čast roda srpskog i sveg roda pravoslavnog. Na tom putu pre Vas nalazili su se, i naš narod vodili, veliki i znameniti srpski arhiepiskopi i patrijarsi koji su znali da u teškim vremenima sačuvaju veru, čast i obraz našeg naroda i odgovore iskušenjima koja su se pred njima nalazila – naveo je Vučić.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top