Srbija se oprašta od patrijarha Irineja

Postavljeno: 20.11.2020

U petak, 20. novembra 2020. godine u 7:07 časova u Vojnoj kovid bolnici „Karaburma“ u Beogradu preminuo je patrijarh srpski Irinej

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da će javnost o detaljima u vezi sa sahranom Njegove svetosti patrijarha Irineja biti uskoro obaveštena.

Patrijarh Irinej rodjen je 27. avgusta 1930. godine u selu Vidova kod Čačka, a na krštenju dobio ime Miroslav. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a posle Gimnazije u Čačku i Bogosloviju u Prizrenu. Zatim diplomira na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Po završetku vojne službe postavljen je za profesora Prizrenske bogoslovije. Pre toga, oktobra 1959. godine u manastiru Rakovica od patrijarha srpskog Germana prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej. Na dan Svete Petke iste godine u crkvi Ružici na Kalemegdanu je rukopoložen u čin jeromonaha.

Dok je kao profesor službovao u Prizrenskoj bogosloviji upućen je na postdiplomske studije u Atinu. Za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrogu postavljen je 1969. godine, odakle se vraća u Prizren na mesto rektora slavne Bogoslovije. Sa te dužnosti je 1974. izabran za vikara patrijarha srpskog sa titulom episkopa moravičkog.

Za episkopa niškog izabran je 1975. godine. Na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve 22. januara 2010. godine izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.

Ostale vesti

back-to-top