Danas je Mitrovdan

Postavljeno: 08.11.2022

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Mitrovdan, pravoslavni praznik posvećen Dimitriju Solunskom, antičkom zapovedniku Soluna koji je stradao zbog širenja hrišćanstva. Mitrovdan je jedna od pet najvećih slava u srpskom narodu. U crkvenom kalendaru obeležen je crvenim slovom

Dan Svetog velikomučenika Dimitrija je nepokretni ili stajaći praznik koji se uvek slavi istog datuma, odnosno, 8. novembra po novom ili 26. oktobra po starom kalendaru.

Sveti Dimitrije rođen je u Solunu, za vreme cara Maksimilijana. Javno je propovedaao hrišćanstvo, zbog čeka je car naredio da ga bace u tamnicu, gde je mučen i pogubljen.

Tajno su ga sahranili solunski hrišćani, a kasnije je na njegovom grobu podignuta crkva. Sveti Dimitrije proglašen je zaštitnikom Soluna.

Postoji verovanje da uoči ovog praznika treba da budu završeni svi veliki poslovi, naročito radovi na polju, a kako nalažu narodni običaji, uoči ovog praznika svako bi trebalo da bude kod svoje kuće, kako cele godine ne bi noćivao po tuđim domovima.

Prema narodnom verovanju na ovaj dan ne treba grditi decu jer će navodno onda biti nestašna cele godine, a žene ne bi trebalo da uzimaju u ruke igle, makaze i vretena

Ako je dan sunčan na Mitrovdan, zima će navodno biti blaga, a ukoliko tog dana padne sneg, veruje se da će se zadržati do aprila.

Današnji praznik poznati je, kako se verovalo, i po tome što su se na taj dan hajduci rastajali da bi negde prezimili zimu i ponovo se sastajali sledeće godine na Đurđevdan. Otuda i ono – Mitrovdanak, hajdučki rastanak – Đurđevdanak, hajdučki sastanak.

Srećna slava svima koji danas slave Svetog Dimitrija!

Ostale vesti

back-to-top