Danas je Sveti Stefan

Postavljeno: 09.01.2024

Na današnji dan, vernici pravoslavne veroispovesti proslavljaju praznik Svetog Stefana, prvomučenika i arhiđakona. Sveti Stefan, čije ime znači „venac“ ili „venčić“, bio je jedan od sedam izabranih đakona u ranoj hrišćanskoj crkvi, a kasnije je postao i prvi mučenik.

Prema hrišćanskom predanju, Sveti Stefan je bio član prvih zajednica vernika nakon Hristovog vaskrsenja. On je bio poznat po svojoj veri, hrabrosti i predanosti širenju Hrišćanstva. Međutim, zbog svoje otvorene propovedi, privukao je neprijateljstvo tadašnjih vlasti.

Najpoznatiji događaj iz života Svetog Stefana je njegova mučenička smrt. Optužen za bogohuljenje, Stefan je suočen s ozbiljnim optužbama pred Velikim većem. Bez obzira na nepravedne optužbe, on je hrabro svedočio o svojoj veri u Isusa Hrista kao Mesiju. U trenutku kada su ga napali gnevni ljudi, Stefan je sazvao Gospoda, moleći za oproštaj za svoje progonitelje. Smatra se da je umro u tom času, postavši prvi hrišćanski mučenik.

Ovaj praznik takođe podseća vernike na hrabrost, veru i odanost Bogu u teškim vremenima. Sveti Stefan ostaje simbol hrabrosti i vernosti za sve pravoslavne hrišćane, podsećajući ih na važnost čvrstog stava prema svojoj veri, bez obzira na izazove koji se mogu pojaviti.

T.S

Ostale vesti

back-to-top