“Cvet u kamenu” uručen prof. dr Darku Tanaskoviću

Postavljeno: 18.07.2021

Prestižna nagrada “Cvet u kamenu” koja se na “Belovodskoj rozeti” već tradicionalno dodeljuje za značajan doprinos kulturi i umetnosti, sinoć je uručena prof. dr Darku Tanaskoviću, istaknutom filologu i diplomati. “Belovodska rozeta” završava se večeras, koncertom kulturno umetničkih društava iz Srbije i regiona

Biti u ovako odabranom društvu dosad nagrađenih je veliki uspeh. Osećam veliku radost što se moj rad ceni, što se sagledao čitav rad tokom moje karijere. Vrlo rado ću govoriti o ovoj nagradi i ponositi se što sam jedan od dobitnika. U ovoj rozeti je trud klesarskog zanata, vidi se kako se druže čovek i kamen, jer kamen je božji dar sa kojim treba znati. A ovi majstori u Beloj Vodi dokazali su da znaju. Takođe, vaš kraj je poznat i po kalemarstvu i po klesarstvu, a to je čovekova želja i sposobnost da oplemeni prirodne darove – kazao je prof. dr Darko Tanasković, ovogodišnji dobitnik “Cveta u kamenu”.

Direktorka Kulturnog centra Kruševac, Violeta Kaplarević, podsetila je da je manifestacija “Belovodska rozeta” nastala davne 1976.godine, da se kamena rozeta “Cvet u kamenu” uručuje od 1988. godine , te da je do sada ovu prestižnu nagradu dobilo 29-oro izuzetnih stvaralaca iz oblasti kulture i umetnosti, među njima i nobelovac Peter Handke, Matija Bećković, Desanka Maksimović, Vladeta Jerotić, Milorad Pavić.

Gradonačelnica Jasmina Palurović kazala je da joj je veliko zadovoljstvo što priznanje može da uruči poznatom i priznatom univerzitetskom profesoru i diplomati.

Želim da ova nagrada zauzme visoko mesto među svim Vašim nagradama i biografiji, a da u svojim javnim nastupima govorite o rozeti, Beloj Vodi i Kruševcu – kazala je Palurović u obraćanju dobitniku, te istakla da su odavde izašla velika umetnička dela koja krase brojne trgove mnogih gradova, a koja su na svojoj vrednosti dobijala vremenom.

Dobitnik “Cveta u kamenu”, prof. Dr Darko Tanasković bio je redovan profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, gde je predavao  arapski jezik i književnost, turski jezik, orijentalnu filologiju.

Tokom univerzitetske karijere predavao je i na univerzitetima u Skoplju, Sarajevu, Parizu. Bio je amabasador Savezne Republike Jugoslavije u Turskoj, Azerbejdžanu, Vatikanu, a od 2014. do 2018. godine i ambasador Srbije pri UNESKO. Objavio je više od 600 naučnih i stručnih radova i dobitnik je brojnih priznanja i nagrada

Ovogodišnja manifestacija “Belovodska rozeta”  počela je 12.jula otvaranjem 24.Vajarske kolonije “Belovodski peščar” i 10. Mozaičarske kolonije “Mladen Srbinović” uključila je brojne propratne programe, a završava se večeras koncertom kulturno umetničkih društava iz Srbije i regiona.

foto: krusevac.ls.gov.rs

Ostale vesti

back-to-top