„Belovodska rozeta“ nagrađena Vukovom nagradom

Postavljeno: 11.01.2023

Belovodska rozeta, kulturna manifestacija koja se održava u selu Bela Voda kod Kruševca, nagrađena je izuzetnom Vukovom nagradom za 2022. godinu, priznanjem koje tradicionalno dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije. Ova nagrada dodeljuje se 59. put zaredom i to pojedincima, manifestacijama i institucijama za „naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru“

Izuzetnu Vukovu nagradu za 2022. godinu pored manifestacije „Belovodska rozeta“ su dobili i Matematičko društvo „Arhimedes”, Narodna biblioteka Osečina i Srpska čitaonica u Irigu.

Kako piše u Politici, žiri koji je radio u sastavu: dr Darko Tanasković, Zoran Gutović, dr Uroš Dojčinović, Bora Dugić, Selimir Radulović, dr Elizabeta Ristanović, Radovan Mića Trnavac i Živorad Ajdačić, među 84 kandidata odlučio je da nagradu dobije i deset istaknutih ličnosti iz sfere nauke, kulture, prosvete, umetnosti.

Među laureatima našli su se: dr Vojislav Andrić, doktor metodike matematike (Valjevo), dr Milivoje R. Jovanović, književnik (Niš), Lune Levajac, književnik i kulturni poslenik (Čačak), dr Lidija Nerandžić Čanda, profesorka srpskog jezika i književnosti (Sombor). Nagradu će dobiti i Pavle Popović, slikar (Kraljevo), Radivoje Rade Radivojević, kompozitor, Živojin Rakočević, književnik i publicista (Gračanica), Đorđe Sibinović, pisac, scenarista i kompozitor, dr Momčilo Spasojević Čelinac, književnik (Republika Srpska), i Zoran Stamatović, dugogodišnji direktor Narodnog pozorišta u Užicu. Na predlog žirija, Izvršni odbor Kulturno-prosvetne zajednice Srbije doneo je odluku da Izuzetnu Vukovu nagradu za 2022. godine dobiju Novica Đurić, književnik i scenarista iz Crne Gore, i dr Miloš Kovačević, lingvista iz Republike Srpske.

Podsećamo, „Belovodska rozeta“ manifestacija koja se održava sredinom jula od 1975. godine, u selu Bela Voda, a počev od 1988. godine, u znak priznanja za umetnički, kulturni i naučni doprinos srpskoj kulturi, zaslužnim pojedincima dodeljuje se prizanje u vidu cveta u kamenu-rozete. Prošle godine ova manifestacija održana je po 46. put, a počela je radom 26. vajarske kolonije „ Belovodski peščar“ i 11. mozaičarske kolonije „Mladen Srbinović“, a nagrada „Cvet u kamenu“ uručena je akademiku Ivanu Jevtiću, kompozitoru i redovnom članu Odeljenja umetnosti SANU.

M. Janković

Ostale vesti

back-to-top