Belovodska rozeta: umetnici ponovo klešu

Postavljeno: 15.07.2021

Akademska slikarka Dunja Ćorlomanović želela je još prošle godine da učestvuje na umetničkoj koliniji u Beloj Vodi. Samo je epidemija KOVID-19 mogla da spreči održavanje Belovodske rozete,tradicionalne manifestacije koja se u čast poznatog “peščara” organizuje čak četiri i po decenije. Umetnici su nakon jedne preskočene godine ponovo na okupu. Stvaraju u okviru 25.Vajarske kolonije „Belovodski peščar“ i 10.Mozaičarske kolonije „Mladen Srbinović“.Sa njima i Dunja

 – Bilo je planirano da dođem sa koleginicom i prošle godine,ali Rozeta se nije održla iz poznaith razloga – kaže Dunja Ćorlomanović.-Ovde nam je vrlo interesantno,atmosfera je vrlo interesantna, ljudi su gostoljubivi,sve nam se čini kao jedno veliko dvorište i domaćinstvo. Učestvujem u Mozaičarskoj oloniji,a odlučila sam se da predstavim ženski akt.

I učesnici vajarske kolonije imali su prilike da se upoznaju sa načinom eksploatacije kamena kojih je krajem 90-ih godina bilo na oko 400 starih i novih površinskih majdanskih kopova.

– Posebna nam je priča bila obrada kamena, sve do finalnog proizvoda koji je dalje pripremljen za rad – kaže akademski vajar Lazar Stojić.

Umetnici će nastaviti da rade,a od sutra im se pridružuju i kulturno-umetnička društva:KUD “Efrem Karanov” iz Kratova(Severna Makedenija)i KUD “Ratko Jovanović” iz Bele Vode,koji nastupaju u velikom amfitetatru od 21 sat. Dan kasnije će nakon druženja sa učenicima Osnovne škole “Brana Pavlović”,prof. dr Darku Tanaskoviću, istaknutom filologu,naučniku i diplomati bii uručeno priznanje za doprinos srpskoj kulturi i umetnosti.

– O laureatu ovogodišnje nagrade govoriće Njegovo Preosveštenstvo episkop kruševački gospodin David, a nagradu će uručiti gradonačelnica Jasmina Palurović,posle čega će dobitnik držati besedu – napominje Violeta Kaplarević, direktorka Kulturnog centra Kruševac. – U okviru iste večere nastupiće i NIP “Đurđevdansko kolo” iz Podgorice, a u nedeju će od 21 sat, pored gostiju iz Crne Gore, nastupiti KUD “Medveđe” iz istoimenog mesta.

Kaplarević napominje da je “Belovodska rozeta” manifestacija koja godinama okuplja i nagrađuje eminetne ličnosti,umetnike,naučnike i pregaoce različitih oblasti i podseća da dela nastajla tokom kolonija i ostaju kao deo kolekcije Muzeja klesarstva i vajarstva u Beloj Vodi, koji je otvoren 18.jula,2009.godine.

I sam Muzej svedočanstvo je kontinuiteta ne samo manifestacije koja slavi kamen već i celog sela koji od kamena živi. Tu su i fotografije  rozeta od belovodskog peščara na crkvi Svetog Kneza Lazara u Birmingemu,crkve Svetog Marka u Beogradu i uspomene fotografije i zapisi koji se odnose na postojanje stare Škole zanata u prvoj polovini 20.veka.

Mnogo mlađi je Park skupltura gde stvaraju mozaičari i klesari,ali opet, kažu nam, vrlo inspirativan za rad. Izgrađen je 1987.godine po ideji kruševačkog arhitekte Predraga Vertovšeka.U delu amfiteatra nalazi se Velika česma, obnovljena 1847.godine na inicijativu Aleksandra Karađorđevića. Predanje kaže da su je sagradili Rimljani.

I.R.

Ostale vesti

back-to-top