„Belovodska rozeta“ Radošu Bajiću

Postavljeno: 12.07.2023

Programski savet tradicionalne kulturne manifestacije „Belovodska rozeta“ proglasio je Radoša Bajića za ovogodišnjeg slavodobitnika. Ovogodišnja Belovodska rozeta otvorena je juče i trajaće do 16. jula u Beloj Vodi, a dobitnik ovog prestižnog priznanja je istaknuti srpski glumac, scenarista i reditelj Radoš Bajić

Prvi dan manifestacije protekao je u pripremi za početak rada Vajarske i Mozaičarske kolonije i njihovom otvaranju. Izložba radova sa ovih umetničkih radionica biće otvorena u subota, 16. jula, kada je planirana i poseta Muzeju klesarstva. Centralni događaj planiran je za isti dan, kada će biti održan kulturno umetnički program u Amfiteatru u centru sela i obaviti svečana dodela „Belovodske rozete“.

Belovodska rozeta je kulturna manifestacija osmišljena da predstavi umetničko stvaralaštvo i tradiciju u radu sa kamenom. Održava se u mestu Bele Vode, nedaleko od Kruševca svake godine, počev od 1975, a od 1988. godine se se dodeljuje nagrada u znak priznanja za umetnički, kulturni, i naučni doprinos srpskoj kulturi zaslužnim pojedincima.

Simbol manifestacije je „Cvet u kamenu” – Belovodska rozeta, koja predstavlja simbol srednjovekovne kulture, duhovnosti i jedan je od najupečatljivijih elemenata crkava moravske škole. Desanka Maksimović, Vladeta Jerotić, Emir Kusturica, Milorad Pavić, mitropolit Amfilohije, Peter Handke i Dušan Kovačević samo su neki od prethodnih laureata manifestacije koja slavi belovodski peščar – slavni kamen korišćen u moravskom graditeljstvu.

Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top