U Doljevcu počela Dečija književna kolonija

Postavljeno: 10.10.2023

Doljevac je po 14. put domaćin Dečije književne kolonije. Ova jedinstvena manifestacija počela je danas prijemom dece, učesnika u Javnoj biblioteci u Doljevcu, koja je i organizator ovog kulturnog dešavanja. Od 182 rada pristigla na konkurs odabrano je njih šesnaest, tako da je upravo toliko dece, mladih pesnika, došlo u naš kraj

Mlade nade srpskog pesništva stigle su iz Jagodine, Merošine, Niša, Lazarevca, Prokuplja, Kruševca, Vranja, Kragujevca, Ćuprije, a biće i domaćih pesnika. Dečija književna kolonija trajaće do subote, a sa decom će raditi čak dvadesetdvoje mentora, među kojima su Biljana Stanojević, Minja Ilijeva, Vlasta Cenić i mnogi drugi.

Pored svoje primarne uloge Dečija književna kolonija je prilika i da gosti iz drugih gradova upoznaju i kulturu, običaje i znamenitosti ovog kraja i okolnih mesta, tako da će, prema rečima direktora Javne biblioteke Bogija Mitića, za sve njih biti organizovane i posete poznatim istorijskim lokalitetima u opštini Doljevac i Gradu Nišu, poput Koprijan tvrdjave, Čegra, Ćele kule, Spomen parka Bubanj i drugih.

Ljubav prema pisanoj reči u ovom kraju se uspešno razvija deceniju i po, a mnogi od ranijih učesnika kolonije već su afirmisani pesnici, sa dugogodišnjim stvaralačkim stažom i izdatim knjigama poezije, kao i nagradama sa mnogobrojnih konkursa i manifestacija na kojima su prezentovali svoj rad, poput Tare Petrović ili Jovane Glidžić.

Ostale vesti

back-to-top