Čuveni „Profesionalac“ na Tin festu

Postavljeno: 15.05.2022

Pretposlednjeg dana Tin festa, učenici srednje Ekonomske škole u Kruševcu izveli su dramu „Profesionalac“ proslavljenog Dušana Kovačevića. Kako kažu za predstavu su se spremali oko mesec dana, a u svemu im je pomagala profesorka Dajana Cvetković Lazić, koja je predstavu i režirala. 

-Nismo se dugo spremali, ali mislim da smo uspeli da se snađemo, zato što nam je profesorka dosta pomogla, verujem da će se dopasti publici-kaže Bogdan Bićanin, učenik trećeg razreda, koji se našao u ulozi Teodora Teje Kraja.

Lik koga tumači, je sin komuniste i policajca, sada direktor velike izdavačke kuće, a tokom predstave posećuje ga misteriozni čovek u kaputu.

-Igram Luku Labana, on je bivši policajac koji prati Teju. Luka nosi dugi kaput, odelo i kofer u kome se nalaze različite stvari iz Tejinog života – navodi Bogdan Vasilov, učenik drugog razreda Ekonomske škole.

Kao i mnoga druga Kovačevićeva dela, ova drama sa elementima komedije, sa puno cinizma i ironije, govori o ovdašnjem mentalitetu i apsurdu življenja u policijskoj državi.

-Najpre smo želeli jednu drugu dramu Dušana Kovačevića da radimo, ali smo zbog organizacije na kraju ipak odabrali ovu, koja je univerzalna, izazovna i paradigmatična i pokreće neka opšta pitanja. Deca vole da glume, imaju i talenta, malo nam nedostaje prostora za vežbanje, ali na kraju smo uspeli da se organizujemo-navodi profesorka Dajana Cvetković Lazić.

Inače, takmičarski deo Tin festa zatvoriće učenici Medicinske škole predstavom  „Uspavana lepotica“ po tekstu Aleksandra Gašića, a u režiji Mirjane Gašić.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top