Završen Tin fest, pobednička predstava “Laki komad”

Postavljeno: 17.05.2022

Svečanom dodelom diploma i zahvalnica završen je 15. Festival srednjoškolskog teatra, TIN fest, na kome se predstavilo sedam srednjoškolskih dramskih trupa. Po oceni stručnog, ali i vršnjačkog žirija, najboljom je proglašena predstava “Laki komad” koju je izvela dramska trupa ovdašnje Gimnazije. Drugo mesto za predstavu “Fajront” pripalo je štićenicima Vaspitno-popravnog doma, a treće učenicima Politehničke škole za predstavu “Audicija”

-Presrećna sam što je naša predstava proglašena najboljom. Predivan je osećaj bio kad smo se popeli na scenu svi zajedno i kada su nam uručili priznanja. Dosta mi znači ova nagrada, a moram da kažem jesam potajno očekivala- kaže Maša Mišić, učenica trećeg razreda Gimnazije koja je u predstavi “Laki komad” igrala Seku.

Ovu predstavu Gimnazijalci su sami režirali, a tekst Nebojše Romčevića je odabrao učenik Pavle Ivanović, koji tumači Đorđa.

-Znači mi nagrada i srećan sam što je žiri prepoznao naš rad, mislim da su bili objektivni. Gledao sam sve predstave, najviše mi se svidela predstava Vaspitno-popravnog doma “Fajront”, koja je stvarno briljirala, toliko su bili spontani, imali su grešku preko koje su prešli i nastavili da glume. Drago mi je kada vidim da se toliko dece trudi, čak i oni koji ne glume tako često kao ja. Ovaj festival je dobar jer mogu da se oslobode treme svojim igranjem- navodi on.

Pored glavne nagrade za najbolju predstavu, ovim učenicima uručene su i nagrade za glumačka ostvarenja, koje su pored njih dobili i gimnazijalac Martin Tomić za ulogu “drogiranog kretena”, Bojana Gilić, učenica Politehničke škole za ulogu Bobana Burzuma, Đorđe Kušić, takođe učenik Politehničke škole za ulogu Alekse Papučića i dvoje štićenika Vaspitno-popravnog doma za ulogu seljanke i konobara. Nagradu za scenski govor dobio je Aleksandar Gašić, učenik Medicinske škole.

Dodeljene su i specijalne nagrade, a ko je najbolji odlučivao je stručni  žiri: Predrag  Milenković i Momčilo Radosavljević, diplomirani glumci i Marija Stanković, profesorka srpskog jezika i književnosti, kao i vršnjački žiri sastavljen od odabranih učenika škola koje učestvuju na festivalu.

Lidija Užarević, urednica Kulturnog centra kaže da su na ovogodišnjem Tin festu mladi pokazali trud, želju da rade i koliko vole pozorište.

-Drago mi je da smo se konačno vratili u punom sjaju. Iz godine u godinu se nadograđujemo i lepo je kad vidimo nekog ko je kao mali glumio na FeŠT-u, a sada, kao tinejdžer na Tin festu. Ovaj festival je vremenom dobio takvu dimenziju da ne zavisi sve od profesora, već i od učenika, koji su sami birali teme, o čemu treba razmišljati. Vidim da su deca uživala, da sve ovo vole, da su se lepo družila. Novina ove godine je to što imamo bajku i što su svi tekstovi bili iz savremenog života, savremenih autora, takođe imali smo i jedan autorski tekst profesora Ivana Miladinovića. Nadam se da ćemo dobiti malo veću podršku Grada, kako bi ove dečije predstave mogle da se igraju još koji put-kaže Užarevićka.

Na ovogodišnjem Tin festu, predstavnici Amaterskog pozorišta “Čkalja”, koje je proisteklo iz Tin festa, dodelili su najboljim mladim glumcima priznanja i stipendije za dramski studio “Čkalja”.

Na završnoj večeri izvedena je poklon predstava “Rođene” amaterskog pozorišta Branislav Nušić iz Šida, a nakon dodele nagrada, nastavljeno je druženje u Klubu Kulturnog centra.

M.S.

 

 

Ostale vesti

back-to-top