Sećanje na bolje dane: Gde je trenutno kruševački ekipni sport?

Postavljeno: 17.05.2022

Kruševac trenutno ima samo jednog predstavnika u najvišem rangu takmičenja, FK Napredak koji igra u Super ligi Srbije, dok je Gradski ženski rukometni klub Napredak 12 pred, nadamo se, ulaskom u Super B ligu, koja je ipak rang niže od Arkus lige. Tu je i nekoliko timova koji se takmiče u drugoligaškoj konkurenciji, ali je to sve neočekivano malo za grad sportske tradicije kakvu Kruševac ima…

U ovom trenutku Kruševac ima samo jednu ekipu koja se nadmeće u najjačoj državnoj konkurenciji. To je Fudbalski klub Napredak, koji je u aktuelnom prvenstvu uspeo da izbori igranje u plej-ofu, u kome je međutim potpuno razočarao i prvenstvo će završiti na osmoj poziciji. Nekoliko godina unazad slušamo kako će se izlazak u Evropu odložiti verovatno za sledeću godinu („…i ti ćeš kume, ali sutra“), ali je pitanje koliko u takvim spekulacijama uopšte više ima realnosti…

FK Trajal je posle loše prvoligaške sezone završio u Srpskoj ligi, ali sa obećanjem da se ekspresno vrati u staro društvo. I, izvesno je da će kao šampion u aktuelnom rangu takmičanja to i ostvariti. U odličnoj sezoni ekipa nije pretrpela nijedan poraz i već je viđena u Prvoj ligi. Meševo se, na drugoj strani, bori za goli srpskoligaški život, plaćajući između ostalog danak i očiglednom neiskustvu, iz kojeg su proizašli neki nepotrebno izgubljeni bodovi koji na kraju mogu značiti i sam opstanak.

Imao je Kruševac svojevremeno još jednu fudbalsku superligašku ekipu, Ženski fudbalski klub Napredak. Vreme, međutim, nije bilo baš naklonjeno fudbalerkama, ekipa se osula, danas su u njoj uglavnom devojčice koje vredno treniraju i pokazuju na terenu onoliko koliko mogu, a to je u ovom trenutku bilo dovoljno za peto mesto na tabeli Prve lige, u konkurenciji deset ekipa.

-Bio sam siguran da ćemo sačuvati prvoligaški status. Sezona za nama nije bila laka, ali osnovni cilj sa ovako mladom ekipom je ostvaren – rekao je trener Ivan Mitić.

O fudbalu, toliko. Kada su ostali sportovi u pitanju, Kruševac je koliko pretprošle sezone imao još jednog predstavnika u najelitnijem takmičenju, Kuglaški klub Car Lazar, koji je u međuvremenu „skliznuo“ u Drugu ligu, trijumfovao u njoj i izborio povaratak u Super ligu. Ipak, Klub je odlučio da takmičenje nastavi u Drugoj ligi, pre svega zbog finansijske situacije. Jasno je da ona nije sjajna, ali je, realno, trebalo pronaći način da se ipak igra u zasluženom takmičarskom rangu. Tačno je da je u sportu važno učestvovati, ali se ipak igra za pobede i prestiž, pa odustajanje u ovom slučaju nije nešto što pozdravljamo. Usput, u ovoj sezoni kruševački kuglaši igrali su osetno slabije i završili su na tek petom mestu.

– Tačno je da smo imali uspešnije sezone. Imali smo promenljive rezultate i formu, ali treba imati na umu da je to velikim delom posledica kadrovske situacije u klubu. Osim što su iz kluba otišla dva igrača, koji su otišli na studije, još trojica zbog čestih bolesti nisu mogli da igraju. Nadamo se da ćemo već u narednom prvenstvu imati bolje rezultate i plasman – rezimirao je predsednik kluba Gojko Eskić.

Zato se nadamo da svoju šansu da zaigraju u Super B ligi, rang niže od Arkus lige, neće propustiti rukometašice Napretka 12, koje su posle titule šampiona u prvenstva Prve lige Zapad spremne da izbore i željeni viši status, koji bi istovremeno bio i pravi put povratak u slavno doba kruševačkog rukometa. Upravo se u baražu bore za prelazak u viši rang:

 – Manjkaju sredstva, gde smo praktično nemoćni da, za sada, učinimo korak više. Šteta bi bila da ovaj grad ne afirmiše sportove koji mogu i hoće u viši rang, a tu bi trebalo napraviti zaokret u raspodeli para za život i rad klubova. Mi u Napretku ne tražimo ništa što nam ne pripada po rezultatima, ali uveravamo sve da smo na pravom putu povratka na stare staze – rekla je direktorka Kluba Ljiljana Knežević Maksić.

Na drugoj strani, sasvim suprotan učinak imali su rukometaši Kruševca, koji su prvenstvo Prve srpske lige – grupa Zapad B, završili na poslednjem, mestu, sa samo jednom pobedom.

 – Okrenuli su nam leđa stariji i iskusniji igrači, prestali su da igraju, ali mislim da možemo da računamo na one mlađe pred kojima je budućnost i siguran sam da nećemo dozvoliti sudbinu ORK Napredak, koji je nestao iz srpskog rukometa, iako je bio u Prvoj i Super ligi – veruje trener Miodrag Trifunović..

Šanse da već narednu sezonu igraju u višem rangu takmičenja imali su i odbojkaši Antene, koji su ubedljivo osvojili prvenstvo Druge lige, sa samo jednim izgubljenim mečom u plej-ofu. Na žalost, nisu to uspeli da kapitalizuju u baražu za Prvu ligu, u kome su izgubili sve utakmice. Sada će morati da čekaju na novu priliku…

U istom rangu takmičenja, odbojkašice Napretka 037 su prvenstvo završile na solidnoj trećoj poziciji, mada sa velikim zaostatkom u odnosu na vodeće ekipe koje su se ipak izdvojile kvalitetom (Borac iz Čačka i Drina iz Bajine Bašte).

Vaterpolisti Rasine posle dve sezone igranja u Prvoj A ligi, drugom rangu takmičenja, ispali su u Prvu B ligu. Prošlu sezonu su završili na pretposlednjem mestu sa samo dve pobede, u aktuelnoj su ligaški deo prvenstva završili sa tri pobede kao pretposlednji. U baražu za opstanak, izgubili su obe utakmice od šabačke Save, mada uvereni da su oštećeni od sudija. Iskreno, mučili su se i retko pobeđivali, pa će Prva B liga ipak možda za sada biti njihova prava mera.

Košarkaši Napredak Juniora će aktuelnu sezonu želeti da što pre zaborave. Ligaški deo prvenstva završili su sa više nego skromnim učinkom, sa samo tri pobede, a status nisu uspeli da poprave ni u doigravanju za opstanak u Drugoj ligi, koje su završili na pretposlednjem mestu. Pritom podsećamo da je, bez obzira na rezultatski sušan period koji je iza njega, ovaj klub dobio, kao i prošle godine, sedam miliona dinara (od ostalih klubova više novca je dobio samo FK Napredak), za pripreme za takmičenje seniorskog tima, ali i ostale kategorije, uključujući i najmlađe polaznike kroz školu pionira.

Znatno bolji utisak ostavile su košarkašice Bagdale, koje su osvojile treće mesto u Prvoj ženskoj regionalnoj ligi Jug 2, mada su prvenstvo započele bez nekoliko standardnih prvotimki koje su u međuvremenu napustile ekipu.

– Imamo puno devojčica koje su fantastične i svake godine podižemo lestvicu kluba, iako imamo tu prirodnu fluktuaciju igračica koje odlaze u druge klubove. Jednostavno, one su talentovane i uspešne i svake godine nam veći klubovi, koji ih očigledno pažljivo prate, uzmu dve-tri devojčice, što se desilo i ove sezone kada su nam čak četiri igračice tako otišle, a zatim su tu i one koje odlaze na studiranje, tako da smo i bez šest standardnih prvotimki opet negde u vrhu tabele – objasnio je trener Aleksandar Memet, ujedno i skicirajući problem sa kojim se susreće i većina drugih kruševačkih sportskih timova.

Za četiri godine postojanja, igrači Stonoteniskog kluba Napad osvojili su preko 50 trofeja i 150 medalja. Prvi tim se takmiči u Drugoj ligi B, gde je trenutno drugi na tabeli i u preostala dva kola biće mu potrebna bar jedna pobeda da sezonu završi kao vicešampion, što je u praksi učinak sličan prošlogodišnjem.

Ragbisti Kruševca su, posle pauze od šest godina, nastupili sa seniorima. Igrali su u B grupi Prvenstva Srbije i godinu završili na drugom mestu, izgubivši u finalu plej-ofa. Četvorica juniora ovog kluba (Aleksa Jovanović, Nemanja Lazić, Veljko Mitić i Lazar Anđelković) upravo su pozvani u reprezentaciju Srbije.

Naravno, i kada su u pitanju tzv. pojedinačni sportovi, njihovi su učesnici članovi klubova, od kojih neki kruševački postižu zapažene rezultate (badmintonisti, karatisti, atletičari), ali je to već druga tema.

I to je, otprilike to. U ligama koje su u mnogim sportovima, sa smanjenjem države, redukovane i samim tim postale manje jake i kvalitetne, očekivalo bi se da grad sportske tradicije kao što je Kruševac ipak ima zapaženiju ulogu. Zašto ona nije takva, svakako da je posebna tema koju je nemoguće elaborirati jednim novinskim tekstom.

 

 

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top