U manifestaciji „Muzeji za 10“ više programa pred sugrađanima

Postavljeno: 15.05.2022

Narodni muzej Kruševac je otvaranjem vrata do ponoći u centralnoj zgradi muzeja, Umetničkoj galeriji i Kući Simića, gde su postavljeni raznovrsni programi, sproveo manifestaciju „Muzeji za 10”, koja obuhvata Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja.

Posetioce je dočekao bogat i raznovrstan program poput izložbi, dokumentacione građe i stalnih postavki, a sve sa ciljem čvršće povezanosti sa lokalnom zajednicom. Ovogodišnji slogan „Moć muzeja” odnosi se na muzeje kao mesta novih otkrića, koja podučavaju o prošlosti, inspirišu nove ideje i na taj način dobijaju moć da transformišu svet oko nas.

Pored stalne muzejske postavke, koja se prostire na dva nivoa i koja kroz vekove hronološki prati kulturni i istorijski razvoj grada i okoline, u Velikoj sali muzeja nalazi se postavka gostujuće izložbe Muzeja Vojvodine. U pitanju je izložba pod nazivom „Karlovačka gimnazija kao čuvar kulturne baštine” autorke Čarne Milinković, više kustoskinje istoričarke, i koautorke mr Lidije Mustedanagić, muzejske savetnice. Škola je osnovana nakon Temišvarskog sabora 1791. godine u Sremskim Karlovcima i prva je srpska pravoslavna gimnazija u Habzburškoj monarhiji. Nedavno je proslavila jubilej od 230 godina postojanja. Spomen-biblioteka, koja je nastala iste godine, čuvar je starih i retkih knjiga. U bogatom fondu, koji broji oko 19 000 izdanja, nalazi se i najstarija botanička zbirka u Srbiji, poznati Volnijev herbarijum, nastao 1797. godine. Ovo kulturno blago sadrži 7000 primeraka biljaka, od kojih je 200 u centurijama, knjigama od sto strana sa 100 vrsta biljaka. Postavka gostujuće izložbe biće otvorena za posetioce do 30. juna.

U Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja Kruševac aktuelna je izložba „Božidar Džmerković – Slike i grafike / poklon zbirka”. Ova zbirka radova, koju je umetnik darovao svome gradu, obuhvata izbor iz njegovog grafičkog i slikarskog opusa i presek je stvaralaštva prisutnog skoro sedam decenija na likovnoj sceni.

Kuća Simića je ove godine, pored stalne postavke koja ilustruje enterijer jednog građanskog doma u kruševačkoj varoši na prelazu iz XIX u XX vek, pripremila izložbu fotografija pod nazivom „Dogodine u isto vreme”. U pitanju je izbor više od 300 fotografija privatnih i javnih jubileja od prve polovine XX veka do danas, na kojima su trajno zabeleženi srećni trenuci iz prošlosti. – proslave matura, rođendana, dugogodišnjih prijateljstava, godišnjice brakova, državnih praznika, pa čak i proslava četvrtog rođendana jedne mačke.

Manifestacija će trajati sedam dana, do 20. maja, a pripremljeni sadržaji biće besplatni za sve posetioce. Ova najveća muzejska inicijativa, jedinstvena na evropskom kulturnom prostoru, na teritoriji Srbije obuhvata više od 60 gradova i mesta, 180 lokacija, sa oko 120 muzeja i srodnih ustanova kulture.

J.A.

 

Ostale vesti

back-to-top