“Kriza identiteta” na Tin festu

Postavljeno: 13.05.2022

Predstavu „Kriza identiteta“, adaptaciju dramskih minijatura i jedne radio drame Zorana Spasojevića, koju je za ovu priliku režirao profesor Ernest Međedović, izveli su učenici Prve tehničke škole, sinoć u Beloj sali, u okviru Tin festa. U izazovnom komadu, koji tematizuje apsurd nepotizma i birokratije, učenici su višestruko menjali uloge.

Čuvena boljka pred Tin fest je naći neki tekst koji se već ne igra, koji je deci zanimljiv i koji se uklapa u nešto što bi trebalo da bude poetika škole. Najpre smo želeli da radimo antički heksametar, međutim, u poslednjem trenutku je pala ova odluka. Reč je o tekstu koji predstavlja niz pričica o nepotizmu, administraciji, koja ne rešava ni jedan problem već je takva kakva jeste, a mi moramo da živimo sa tim. Đaci su se odlično nosili sa temom, prepoznali su ove probleme iz svake priče – kaže Međedović.

Proces stvaranja predstave učenicima je zanimljiv, ali i koristan jer im pomaže da se oslobode i saznaju ono što jesu.

-Đaci generalno imaju problem sa pokazivanjem emocija, komunikacijom i socijalizacijom. Zatvoreni su i digitalni kao igračke kojima se služe. Sam proces stvaranja predstave je jedan od načina da pokažu šta kriju u sebi. Tokom procesa oni se “frapiraju” i ne mogu sebe da prepoznaju do kraja toga procesa, vide da mogu mnogo toga više – smatra ovaj profesor.

Mladen Žarković, učenik trećeg razreda ove škole, je u ulozi “ministra Bu”:

-Ovaj ministar je “napušen” i nije mi bilo teško da se snađem u ulozi, iako sam prvi put na Tin festu. Pored njega tumačim još neke likove.

Anu, junakinju radio drame, tumačila je Tamara Luković, učenica prvog razreda ove škole:

-Glumim ženu jednog Siniše, koja mora da ga “vadi” iz problema jer je dao otkaz. Nije mi bilo teško da naučim tekst jer smo radili tri meseca svake nedelje, tako da sam stigla da se spremim i za predstavu i da završim sve druge obaveze u školi.

Inače, dramska trupa ove škole četvrta je koja se predstavila na Tin festu, a večeras nastupa Gimnazija koja igra “Laki komad” Nebojše Romčevića.

M.S.

 

 

Ostale vesti

back-to-top