Crveni krst obeležio dan posvećen borbi protiv trgovine ljudima

Postavljeno: 30.07.2022

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima, 30. jul, Crveni Krst obeležio je volonterskom akcijom i edukacijom na otvorenim bazenima Sportskog centra. Cilj akcije je informisanje mladih i sprečavanje ulaska u lanac trgovine ljudima, te su vršnjački edukatori Crvenog krsta edukovali svoje vršnjake, ali i mlađu decu o ovom ozbiljnom problemu

-Deca spontano prilaze, imamo različite igrice i puzle prilagođene mlađem uzrastu, uz pomoć kojih se kroz igru edukuju. Generalno, mladi su jako zainteresovani i posle radionica u Crvenom krstu se povećao broj volontera-kaže Andrijana Zdravković, vršnjačka edukatorka, koja već četiri godine volontira u Crvenom krstu.

Ovakve akcije Crveni krst često organizuje, jer je zainteresovanost mladih velika.

-Ovu akciju tradicionalno organizujem na otvorenim bazenima, u saradnji sa Sportskim centrom, jer bazeni su mesto gde se tokom letnjih dana mladi u najvećem broju okuplju. Naš cilj je da informišemo mlade da prepoznaju i da se zaštite od upadanja u lanac trgovine ljudima- navodi koordinator Crvenog Krsta, Slobodan Antić.

Od početka godine Crveni krst je organizovao 41 radionicu i edukaciju, u srednjim školama u Kruševcu, a u njima je učestvovalo više od 900 mladih. Od ove godine, povećao se i broj vršnjačkih edukatora za 17.

Inače, ovu edukaciju Crveni krst je organizovao u okviru projekta „Edukacijom do prevencije – Stop trgovini ljudima“, u okviru Lokalnog akcionog plana za mlade Grada Kruševca.

M.S.


Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima obeležava se širom sveta 30. jula. Ovaj dan ustanovljen je Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u novembru 2013. u kojoj je istaknuto da je obeležavanje ovog dana neophodno zbog podizanja svesti o trgovini ljudima u globalnoj javnosti. Prema podacima Ujedinjenih nacija oko 600.000 žena, dece i muškaraca svake godine se nađe u lancu trgovine ljudima.

 

Ostale vesti

back-to-top