Preporuka za čitanje: Ljubavne pesme Laze Kostića  

Postavljeno: 30.07.2022

Leto je vreme odmora i opuštanja te mnogi tada uplove u svet književnosti jer konačno mogu da odvoje vreme za to. Knjiga je uvek dobro društvo na plaži i bazenu, a kako biste lakše odlučili koja će vam ovog leta praviti društvo, naša redakcija je i ovog leta pripremila preporuke za čitanje. Ovog vikenda vam preporučujemo da se prepustite čarima ljubavne lirike Laze Kostića.

Laza Kostić je bio svestrani stvaralac, pesnik, dramski pisac, filozof, estetičar, esejista, pozorišni kritičar, publicista i prevodilac. U svojim delima provlačio je biblijske i antičke motive, ljubav, smrt, rodoljublje, refleksiju, kosmos i čulnost. Na svojstven način ukrštao je zemaljsko i onostrano.

Još kao gimnazijalac, počeo je da piše poeziju i objavljuje je u somborskom časopisu “Golub”, a potom i u Letopisu Matice srpske. Izraženim pesničkim talentom vrlo rano je skrenuo pažnju na sebe.

Smatrao je da se poezija javlja iz zanosa, koji predstavlja iracionalno stanje između sna i jave. Njegove rane ljubavne pesme bile su u znaku raznovrsne romantičarske poezije, u kojima je opevao žudnju za idealnom dragom, rastanke, patnje, ljubavne snove i nemire, a čest je i motiv mrtve drage.

U svojim pedesetim godinama, upoznao je devetnaestogodišnju Lenku Dunđerski, mezimče porodice u kojoj je bio čest i rado viđen gost. Između njih se odmah rodila ljubav. Lenka je bila opčinjena slavnim pesnikom, a on njenom mladošću i lepotom.

U najlepše pesme ljubavnog ciklusa ubraja se pesma “Santa Marija della Salute”, koja je počela da klija nakon pesnikove posete crkvi Gospe od Spasa u Veneciji. Divljenje prema crkvi i nezaboravljena ljubav prema prerano preminuloj Lenki stvorila je, kako je napisala Isidora Sekulić, “najsilniju ljubavnu pesmu srpske književnosti”.

J.A.

 

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top