Batut: Zdravstveni rizici kupanja u jezerima i rekama

Postavljeno: 24.07.2022

Izuzetno toplo vreme izmamilo je mnoge na kupališta. Za one koji se odluče za rashađivanje na jezerima i starim rečnim rukavcima, Batut je pripremio nekoliko važnih saveta

Kako navode u Institutu Batut, kupanje u jezerima i starim rečnim rukavcima nosi sa sobom određene zdravstene rizike, pa su potrebne i određene mere predostrožnsoti kako ne bi došlo do nekih infekcija.

Naime, gutanjem vode, mogu nastati virusne i bakterijske crevne infekcije, praćene prolivom i povišenom telesnom temperaturom. Preko sluzokože oka može da nastane virusno ili hlamidijalno zapaljenje oka, što su tipične bolesti kupača.

Preko mikropovreda kože i sluzokoža, kao i preko zdrave sluzokože oka, čovek može da sa zarazi leptospirozom (letnji grip), naročito nakon kupanja u barama i stajaćim vodama.

Kao posledica zadržavanja prljave vode u spoljašnjem slušnom kanalu može doći do zapaljenja uha, a preko digestivnog sistema, vidljivih sluzokoža i udisanjem sitnih kapljica, može da se zarazi i enterovirusima, koji su, između ostalog, i prouzrokovači virusnog meningitisa.

U Batutu ističu da je srećna okolnost je da je stvaran rizik od infekcija ipak vrlo mali, jer se obično ne popije velika količina vode,  koža je prepreka za prodor mikroorganizama, a sami prouzrokovači su u vodi najčešće jako razređeniOvo se, kako se ističe, pre svega odnosi na odrasle osobe i decu školskog uzrasta, dok je rizik od navedenih infekcija veći kod dece uzrasta do tri godine, za decu mlađu od godinu dana još veći. Razlog tome je što su mala deca još neotporna, a i način njihovog kupanja pogoduje nastanku većine infekcija , poput sedenja u plićaku, zagrcavanja, gutanja vode…

Preporuke za sve kupače na jezerima i rekama:

-Izbegavati gutanje vode.

-Izbegavati gledanje u vodi  bez naočara ili maske za plivanje, odnsono, ronjenje.

– Izbegavati skakanje, prskanje, guranje pod vodu i slično.

– Ne zadržavati se u vodi predugo.

– Tuširati se čistom vodom nakon izlaska iz vode, jezera, bazena, odnosno na kraju kupanja, a kod kuće se ponovo okupati toplom vodom i sapunom.

– Nadzirati malu decu dok se kupaju.

– Poštovati higijenska pravila prilikom kupanja u bazenima -tuširanje pre ulaska u bazen, korišćenje sanitarnih prostorija…

Ostale vesti

back-to-top