Građani o preporukama za manju potrošnju struje: Štedeli smo i do sada

Postavljeno: 02.09.2022

Predloge preporuka Ministarstva rudarstva i energetike za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije, koji se odnose na domaćinstva, građani uglavnom vide kao nešto što su i do sada radili. Slažu se da oni koji u trenutku energetske krize neracionalno troše električnu energiju, to treba da plate. Ono čega se plaše je da će, ipak, biti restrikcija.

Većina anketiranih građana preporuke koje se odnose na štednju struje vide kao nešto što je realno izvodljivo.

-Mašinu za veš, bojler, peglu, rernu i druge veće potrošače, uglavnom uključujem kad je jeftina struja, tako su radili moji roditelji, tako ja radim. Struja nije toliko skupa, to više radim iz navike, ali ipak i uštedim, jer imam prijatelje koji ne vode računa o tome i plaćaju struju duplo pa i troduplo više od mene- kaže Irena B.

 

Dobrila N. navodi da se u njenoj kući do sada i nije baš vodilo računa o tome, ali da će zbog celokupne situacije, od sada štedeti:

Štedim tako što uključujem mašinu za veš i kuvam u periodu kad je struja jeftinija, ali moji ukućani uključuju bojler kad stignu, peglaju kad se sete i onda su mi i računi veći. Manje zbog novca a više zbog celokupne situacije, sada ćemo se svi u kući potruditi da budemo racionalniji.

Da se većina preporuka za štednju struje već primenjuje u njenoj kući, ističe Milica Ć:

Ja više od ovoga ne mogu da štedim. Skoro sve te preporuke već primenjujem, od iskuljičivanja svetla pa onda sve ostalo. Jedino mi nije jasno kako se to u vreme grejne sezone u toku dana sunce koristi za zagrevanje prostorija ako je, na primer, napolju minus deset. Plašim se eventualnih restrikcija, pamtim ih od ranije, satima bez struje u toku zime, smrzavanje, a i uređaji crkavaju– kaže ona.

Građani sa kojima smo razgovarali kažu i da su svesni da bi dodatno mogli da uštede ukoliko bi zamenili dotrajalu stolariju i kupili električne uređaje koji manje troše.

Sve je to tačno, ali ta stolarija baš košta, jeste da se dugoročno isplati, ali treba odvojiti novac odmah, koji ja u ovom trenutku nemam, a i da imam ne bih ga trošio jer idu baš neka teška vremena. Znam i da su mi uređaji stari i da više troše, ali o kupovini novih i ne razmišljam- navodi Slavko O.

Neki od anketiranih smatraju da domaćinstva nisu toliki problem, koliko neki drugi potrošači.

Neka se štedi u ustanovama i preduzećima. Imala sam prilike da vidim da bespotrebno rade sve sijalice u sred dana, da se pored centralnog grejanja uključuju grejalice i toplo je kao u sauni, leti se klima ne gasi, kad uđeš kao u frižideru je. E tu treba da se štedi- navodi jedna sugrađanka.

Da se nikako ne slaže sa bilo kakvom redukcijom kada je u pitanju ulična rasveta, kaže Vesna V.:

Neka isključe ove svetleće reklame, razne osvetljene bilborde i slično. Uličnu rasvetu ne bi trebalo da diraju, taman posla, ja se i sa tom rasvetom ne osećam bezbedno kada se kasno uveče vraćam sa posla, a kamoli kad je ne bi bilo.To nije luksuz i na tome ne treba da štedimo.

Inače, podaci Agencije za energetiku pokazuju da domaćinstva i mali kupci troše 50 odsto električne energije, a ostatak privreda. Kada je reč o domaćinstvima neke od preporuka koje se odnose na racionalnije trošnje električne energije su razumno korišćenje grejnih uređaja, korišćenje mašine za pranje sudova ili veša tek kada su pune, sušenje veša na vazduhu umesto u sušilici, kuvanje u poklopljenoj posudi i isključivanje rerne deset minuta pre kraja pečenja, gašenje svetla u prostorijama u kojima se ne boravi, zamena starih sijalica LED sijalicama, kupovina uređaja sa najvećom klasom energetske efikasnosti.

Osim za domaćinstva, Ministarstvo rudarstva i energetike donelo je predloge preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu i privredu.

J. Pavlović

Ostale vesti

back-to-top