Župski bostan po ukusu Kruševljana

Postavljeno: 24.07.2022

Predrag Lisinac iz Donjeg Stupnja koji svoje poljoprivredne proizvode već godinama prodaje u Kruševcu kaže da se ovih dana bostan najviše kupuje. Kao „stari“ prodavac, često i časti prolaznike ovom letnjom poslasticom

 Osim što su ukusne i hidriraju tokom ovih vrelih dana, lubenice su pune i hranljivih materija. Trenutno su najprodavanije voće na pijacama, piljarama i na ulici, a cena im je oko 30 dinara po kilogramu.

Prodaja dobro ide, a često i častim prolaznike, što im dobro dođe na ovim visokim temperaturama– kaže Predrag Lisinac, mladi poljoprivrednik iz Donjeg Stupnja, koji je zajedno sa svojom petočlanom porodicom, ove godine proizveo tri vagona lubenica i dinja.

Devedesitih godina je prvi put, umesto u Aleksandrovcu Župskom, odlučio da svoje proizvode ponudi Kruševljanima, u naselju Rasadnik. Od tada lubenice prodaje ovde, a glavna preporuka mu je kvalitetan bostan.

Kruševac mi nije preko sveta, prečicom mi je i blizi od Župe. Kruševljani su oberučke prihvatili naše proizvode, jer su kvalitet i cena ono što vas najbolje preporučuje- kaže naš sagovornik, dodajući da pored lubenica prodaje i dinje i paradajz.

Mladic koji se opredelio da živi u rodnom selu i bavi se poljoprivredom, kaže da to nije lak posao, te da u određenom periodu godine cela porodica dane provodi na njivi.

To traje od januara do septembra. Nije lako, ali važno je da smo u Kruševcu rado viđeni. Očekujem da se u dobru još mnogo godina družimo- poručuje poljoprivrednik iz Župe.

Lj. Marković


Sve blagodeti lubenice

Ništa tako dobro ne osvežava tokom leta kao lubenica, a pored toga što je ukusna, ima i brojne druge prednosti. Ovo povrće sadrži vitamine C i A, minerale, aklijum i magneziju, te antioksidante koji su rastu sa zrelošću lubenice.

Lubenica štiti srce i reguliše pritisak, pomaže kod mršavljenja, važna je i u borbi protiv upalnih infekcija. Sok od lubenice može da smanji rizik od nekih bolesti, kao što su reumatoidni artritis, astma i karcinom debelog creva.

 

Ostale vesti

back-to-top