Akcija u Razbojni – ”Rasina“ čisti obale Rasine

Postavljeno: 26.02.2021

Posle novogodišnje akcije čišćenja obale Rasine kod romskog naselja u Brusu kada je prikupljeno i na deponiju Slava izvezena velika količina raznovrsnog komunalnog otpada koji je nanela reka ali i nesavesni građani, JKP Rasina danas sprovodi akciju uređenja obala ove reke u Razbojni

Javno komunalno preduzeće u Brusu organizovalo je danas nastavak čišćenja obala Rasine od divljih smetlišta sa kojih je smeće tokom prethodnih kiša, stizalo u jezero Ćelije. Ovoga puta orgnizovano je uklanjanje divlje deponije kod mosta u Razbojni, a u akciju je uključeno pet radnika RJ Čistoća, skip i kamion.

Formiranje divljih deponija na obalama Rasine, pa i ove koja se danas uklanja, kažu u Brusu, je višegodišnji problem koji se periodično rešava i posle svake akcije ponovo vraća. To ugrožava stanje životne sredine u bruskom kraju, ali i alarmantno ugrožava jezero Ćelije koje je izvorište pitke vode za više od stotinu hiljada ljudi u Rasinskom okrugu.

Poslednji put, krajem januara, Rasina sa pritokama je na jezero donela ogromnu količinu komunalnog otpada koji je plutao površinom, zbog čega su odmah reagovali JP “Srbija vode”, JKP Vodovod Kruševac i Ribočuvarska služba postavivši zaštitnu barijeru , kako bi sprečili dalje širenje otpada i njegov odlazak u vodozahvat.

Nakon toga je organizovana akcija prikupljanja ovog smeća sa površine vode i deponovanje na deponiju u Srnju, a Vodovod Kruševac je u saradnji sa javnim komunalnim preduzećem u Blacu i Opštinom Blace organizovao i akciju čišćenja Blatašnice koja se takođe uliva u jezero i, poput Rasine, donosi velike količine komunalnog otpada.

Danas i opština Brus organizuje sličnu akciju kojoj su se pridružili i predstavnici kruševačkog Vodovoda, a sutra će, u organizaciji ljubitelja prirode iz Brusa i Mesne zajednice Zlatari, biti realizovano čišćenje proiobalja jezera Ćelije u zlatarskom basenu.

Podsetimo, velike padavine pre desetak godina na jezero Ćelije su iz Rasine sa pritokama donele oko 500 hiljada kubika smeća, a posle ove ekološke katastrofe količina otpada je smanjena, tako da se iz jezera u proseku izvuče oko 2.000 kubika komunalnog otpada. No, i ove količine su

N.M.

Ostale vesti

back-to-top